Skip to main content

Τι κοινό έχει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος της Μέρκελ

Τι κοινό έχει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με άκρως συντηρητικούς χριστιανοδημοκράτες βουλευτές της Γερμανίας;

Τι κοινό έχει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με άκρως συντηρητικούς χριστιανοδημοκράτες βουλευτές της Γερμανίας; Και οι δύο στηρίζουν την κλιματική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Και οι δύο βρίσκονται στην απομόνωση.

Πράξη εξέγερσης στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος με αφορμή την κλιματική αλλαγή; Δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει διαφορετικά το περιεχόμενο διακήρυξης που απέστειλε το Σάββατο 02.06, η δεξιά πτέρυγα του CDU στο στούντιο του πρώτου δημόσιου καναλιού του ARD στο Βερολίνο. Στη διακήρυξη συντηρητικοί βουλευτές ζητούν να γίνει ριζική στροφή στη γερμανική πολιτική για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου κάνοντας λόγο για άσκηση «ηθικού εκβιασμού» μέσω των κλιματολογικών ερευνών. Η δημοσιοποίηση της διακήρυξης έγινε λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, με την οποία επικροτεί την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αποσυρθεί από την Παγκόσμια Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και κάνει λόγο για "συνομωσία".

«Ευκαιρίες από το λιώσιμο των πάγων»

Ποια είναι όμως αυτή η δεξιά πτέρυγα; Πρόκειται για ομοσπονδιακούς και τοπικούς βουλευτές αλλά και πολιτικούς από την τοπική αυτοδιοίκηση που έχουν συστήσει το λεγόμενο «Κύκλο του Βερολίνου», μια ένωση που ζητά την υλοποίηση στην καθημερινή πολιτική των ακραίων συντηρητικών αξιών και νεοφιλελευθέρων τάσεων που αποτελούν τις ρίζες της Χριστιανικής Ένωσης. Το περιεχόμενο της διακήρυξης έγινε αντικείμενο εσωτερικής συζήτησης στους χώρους συνεδρίασης των βουλευτών της Χριστιανικής Ένωσης στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι συγγραφείς, μεταξύ αυτών οι Φίλιπ Λένγκσφελντ και Σίλβια Πάντελ, αρνήθηκαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και Ανταρκτική συνδέεται και με ευκαιρίες, όπως διάνοιξη νέων θαλάσσιων οδών, περισσότερες ευκαιρίες αλιείας, που πιθανότατα να είναι μεγαλύτερες από τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αναφέρεται στο κείμενο. Οι συγγραφείς του φθάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή IPCC έχει μετατραπεί σε ένα είδος «παγκόσμιου τσίρκου σωτηρίας», που πάνω στους υπολογισμούς του βασίστηκαν οι πιο επιθετικοί πολιτικοί στόχοι και ιδιαίτερα αυτοί για το διοξείδιο του άνθρακα.

«Όπως το να παίζουν τα παιδιά σε αυτοικινητόδρομο»

Από τα «πυρά» δεν γλύτωσε ούτε η ίδια η γερμανική κυβέρνηση. Ο στόχος περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, «δεν είναι πλέον ρεαλιστικά εφικτός» και λανθασμένος ο δρόμος λήψης «επιθετικών πολιτικών μέσων για τη μείωση του συγκεκριμένου ρύπου». Όλα αυτά «ακόμη και στη Γερμανία είναι πολιτικά δύσκολα υλοποιήσιμα και θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μαζική κοινωνική ρήξη». Οι υπογράφοντες προτείνουν ως προτιμότερη την προσαρμογή της γερμανικής κλιματικής πολιτικής στις αλλαγές που επιφέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη και όχι στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ εξέφρασε την έκπληξή της. «Μου προκαλεί εντύπωση ότι τμήμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος παρεκκλίνει από την πορεία της γερμανικής κυβέρνησης και ακολουθεί τον λανθασμένο δρόμο του αμερικανού προέδρου». Και ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ πρόσθεσε: «Η υποβάθμιση της κλιματικής αλλαγή είναι τόσο παράλογη, όσο το να στείλει κανείς παιδιά να παίξουν στον αυτοκινητόδρομο».

KNA, dpa, afp / Ειρήνη Αναστασοπούλου