Skip to main content

Οι γαλάζιοι ευρωβουλευτές για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Παρέμβαση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Απερίφραστα καταδίκασαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους, κατά τη συζήτησ που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Στις παρεμβάσεις τους οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στηλίτευσαν τις προκλητικές επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδος, όσο και της Κύπρου. Παράλληλα, τόνισαν ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό Κράτος Δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις και βίντεο των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας:
 
Μανώλης Κεφαλογιάννης:
 
«48 ημέρες μετά, ένα συνηθισμένο συνοριακό επεισόδιο έχει εξελιχθεί σε μία ιδιότυπη κατάσταση πολιτικής ομηρείας. Δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης ως πολιτικοί κρατούμενοι. Όπως δήλωσε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της Κ.Ο. του Ε.Λ.Κ.
 
Αυτή η πολιτική ομηρεία καταργεί κάθε έννοια Κράτους Δικαίου, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, σχέσεων καλής γειτονίας. Και αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των διωχθέντων ξένων και Τούρκων υπηκόων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.
 
Τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών ανεβάζουν τους συλληφθέντες μετά το πραξικόπημα στα 150.000 άτομα. Δικαστικοί, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Χωρίς αποδείξεις ενοχής. Χωρίς δίκη. Χωρίς απαγγελία κατηγοριών.
 
Στην ίδια κατάσταση ακριβώς και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Ζουν και αυτοί και οι οικογένειές τους με την αγωνία της επιβολής μίας εξοντωτικής ποινής. Πριν 20 ημέρες ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας επισκέφθηκα την Άγκυρα. Κορυφαίο θέμα, σε όλες τις επίσημες συναντήσεις μου η άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.
Επέστρεψα απαισιόδοξος και βαθιά προβληματισμένος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Ψήφισμα που θα υιοθετήσουμε με ευρύτατη πλειοψηφία δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα. Στέκεται, δίπλα στους δύο  Έλληνες στρατιωτικούς που δοκιμάζονται σκληρά.
 
48 ημέρες μετά. Ο Τούρκος Πρόεδρος αγνοεί συστηματικά την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα. Αλλά η Ευρώπη είναι εδώ και σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά στην Τουρκία. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία α λα καρτ. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς Δημοκρατία. Χωρίς Κράτος Δικαίου. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία με καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Με συλλήψεις και διώξεις. Με προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Με παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων, Α.Ο.Ζ. γειτονικών χωρών. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας. Χωρίς σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων χωρών. Χωρίς απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
 
Είναι η ώρα για τον Τούρκο Πρόεδρο να μας εκπλήξει θετικά. Να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Δεν αισιοδοξούμε. Ελπίζουμε».
 
Μαρία Σπυράκη:
 
«Κύριε Πρόεδρε,
 
Θα ήθελα να μιλήσω στα αγγλικά γιατί θεωρώ ότι σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ως ένας θεσμός που εκφράζει τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών.   Είναι σημαντικό που διάφορα Κόμματα στο Κοινοβούλιο έχουν ήδη συνυπογράψει το κείμενο για αυτό το ψήφισμα, ώστε να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
 
Θα ήθελα να υπογραμμίσω τώρα τη συμβολή του Ε.Λ.Κ. που βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε πρώτος το θέμα στη Σύνοδο του Ε.Λ.Κ. τον περασμένο Μάρτιο.  Αλλά επίσης η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σέβεται να ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Γενεύης.   
 
Απεναντίας, η Τουρκία είναι πλήρως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Σήμερα, πρέπει να εξηγήσουμε στους Τούρκους ηγέτες πως δεν υπάρχει διαδικασία ένταξης α λα κάρτ.  Είμαστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τις βασικές μας αξίες, να προστατέψουμε τους πολίτες μας και πρωτίστως πρέπει να προστατέψουμε τους στρατιωτικούς μας. Ευχαριστώ».
 
Ελίζα Βόζεμπεργκ:
 
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Σύνοδό του, τον περασμένο μήνα, ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολούθως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την κάλεσε να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ρητή αναφορά στους στρατιωτικούς μας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δέχτηκε πρότασή μου και ευχαριστώ από καρδιάς τους Έλληνες συναδέλφους μου όλων των πολιτικών ομάδων, που βοήθησαν να έρθει το θέμα στην Ολομέλεια του Σώματος.
 
Η συνεχιζόμενη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών εντάσσεται σε μία συνειδητή και σκόπιμη κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μου με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης της Λωζάνης και ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.
 
Συνάδελφοι,
 
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι Ευρωπαίοι πολίτες και η Ελλάδα Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Στη χώρα μου, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη απόδειξης της  στήριξης, συμπαράστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των Κρατών μελών.
 
Ζητούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, άμεσα, να υποχρεωθεί η Τουρκία να αποδώσει στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς την ελευθερία τους, που έχει  παράνομα στερήσει ήδη 48 μέρες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να τους έχει απαγγείλει καμία κατηγορία. Ευχαριστώ πολύ».
 
Γιώργος Κύρτσος: 
 
«Κύριε Πρόεδρε, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται αυθαίρετα στην Τουρκία προστίθενται σε δεκάδες Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η περίπτωσή τους όμως είναι διαφορετική γιατί δεν έχουμε μόνο καταπάτηση δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, κάτι που χαρακτηρίζει το καθεστώς Ερντογάν, αλλά και ένα μήνυμα από την Τουρκία ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Κατά συνέπεια, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι Κυβερνήσεις πρέπει να τρέξουν να προλάβουν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις γιατί η βάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η μεταπολεμική συμφιλίωση και ειρήνευση. Όταν η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αμφισβητεί τις ίδιες τις βάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί, χωρίς κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ειρήνης στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».
 
Θεόδωρος Ζαγοράκης:
 
«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
 
Δεν θα επαναλάβω τα γεγονότα, τα έχουν ήδη αναλύσει σε βάθος οι συνάδελφοι. Θα επιμείνω όμως στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε Θράκη και Αιγαίο.
Εδώ και χρόνια μιλάμε  για την Τουρκία που δεν συμμορφώνεται, που δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή πολιτική.
 
Επιτέλους, πολλοί συνάδελφοι ήρθαν πλέον στα λόγια μας. Σήμερα, η Τουρκία συνεχίζει την  εχθρική της στάση απέναντι στην Ελλάδα. Συνεχώς αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Εδώ και ενάμιση μήνα, δύο νέα παιδιά, δύο στρατιωτικοί που περιπολούσαν στις Καστανιές του Έβρου, το φυσικό σύνορο της Ευρώπης με την Τουρκία, είναι αιχμάλωτοι στις τουρκικές φυλακές.
 
Αγαπητοί φίλοι,
 
Μόλις προχθές αποχαιρετίσαμε έναν ήρωα πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας, το αεροσκάφος του οποίου κατέπεσε στη θάλασσα, ενώ επέστρεφε στη βάση του μετά από κλήση για αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτή είναι η καθημερινότητα στο Αιγαίο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιτέλους να πάρει μέτρα.
 
Δημήτρη και Άγγελε, σας σκεφτόμαστε και σας στηρίζουμε, είμαστε περήφανοι για εσάς, δεν σας ξεχνάμε. Ευχαριστώ».