Skip to main content

Οι G7 θέλουν από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν την πολιτική τους στη Συρία

Αρχίζει σήμερα στη Λούκκα της Τοσκάνης οι διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των G7. Πολλά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο τραπέζι.

Στην ετήσια Σύνοδο των G7 προσέρχονται σήμερα στη Λούκκα της Ιταλίας οι υπουργοί Εξωτερικών των μελών της Ομάδας των πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου, με τα κράτη της Ευρώπης και την Ιαπωνία να επιδιώκουν να λάβουν σαφή μηνύματα από τις ΗΠΑ για σειρά ζητημάτων, κυρίως σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία.

Οι συνομιλίες αρχίζουν στις 16:30 τοπική ώρα (17:30 ώρα Ελλάδας). Η διήμερη Σύνοδος στην Τοσκάνη διεξάγεται την ώρα που η Ουάσινγκτον διέταξε μια ναυτική δύναμη κρούσης να κινηθεί προς την κορεατική χερσόνησο, εν μέσω των ανησυχιών για το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, αλλά και ενώ οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από τη δυσπιστία που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το skai.gr, o πόλεμος στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες με την Ιταλία να ελπίζει ότι το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου θα ενισχύσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να τερματιστεί η σύρραξη που κρατάει έξι χρόνια.

Η Σύνοδος δίνει στους επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Ένα από αυτά θα είναι εάν η Ουάσινγκτον έχει πλέον στόχο την ανατροπή του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ρεπουμπλικανός, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επενέβαινε τόσο σε διεθνές επίπεδο και θα επέλεγε να αγνοήσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εάν έκρινε πως αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας του.

Αλλά η επίθεση των ΗΠΑ με ένα μπαράζ πυραύλων Τόμαχοκ εναντίον του στρατού της Συρίας, σε αντίποινα για αυτή που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε μια επίθεση με χημικά όπλα που διέπραξαν οι δυνάμεις του Άσαντ με θύματα Σύρους άμαχους, προκάλεσαν σύγχυση σε πολλούς διπλωμάτες.

Επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, βρίσκοντας σύμφωνους πολλούς Ευρωπαίους ή για το κατά πόσον η επίθεση αποτελούσε απλά μια προειδοποίηση.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία είναι προτεραιότητα για τον Τραμπ. Ο Τίλερσον δήλωσε το Σάββατο ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Τα αντιφατικά μηνύματα εγείρουν πολλά ερωτήματα στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που θέλουν η Ουάσινγκτον να ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής λύσης η οποία θα βασιστεί στην παράδοση της εξουσίας από τον Άσαντ σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της G7, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Σικελία στα τέλη Μαΐου.
Ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, όπως το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, πιθανότατα δεν θα συζητηθούν στην Τοσκάνη. 

Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με τη Λιβύη. Η Ρώμη ελπίζει να εξασφαλίσει μια διακήρυξη ανεπιφύλακτης υποστήριξης προς την κυβέρνηση που αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή της Τρίπολης. Αλλά η κυβέρνηση αυτή δυσκολεύεται να ελέγξει ακόμη και την πρωτεύουσα της Λιβύης, πόσο μάλλον την υπόλοιπη χώρα.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη μια σαφή πολιτική και η Ρώμη φοβάται ότι η Ουάσινγκτον μπορεί, όπως και η Αίγυπτος, να υποστηρίξει τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής μιας δύναμης που υποστηρίζει την κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη.

Η τρομοκρατία, οι σχέσεις με το Ιράν και η αστάθεια στην Ουκρανία αναμένεται επίσης να συζητηθούν στη συνάντηση.