Skip to main content

Οι φόβοι και οι ενστάσεις για το στρατόπεδο Παύλου Μελά

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του στρατοπέδου Παύλου Μελά» βλέπουν «θολά» σημεία στη σύμβαση παραχώρησης και φοβούνται είσοδο ιδιωτών

Ενστάσεις, παρότι αναγνωρίζουν ως «θετικό βήμα» την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο, εκφράζουν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του στρατοπέδου Παύλου Μελά».

Ζητούν μάλιστα τη δημοσιοποίηση της σύμβασης παραχώρησης, ενώ επισημαίνουν τις εκκρεμότητες στις παραχωρήσεις μιας σειράς άλλων στρατοπέδων στο πολεοδομικό συγκρότημα, που είναι στα... συρτάρια υπουργείων.

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» τονίζουν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή προωθούταν η σύμβαση που είχε καταρτιστεί για το Παύλου Μελά επί δημαρχίας Διαμαντή Παπαδόπουλου.

«Δεν πρέπει να παραβλέπεται ωστόσο, ότι αυτή η παραχώρηση έγινε στη βάση της απαράδεκτης αντίληψης ότι κριτήριο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας δεν είναι το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον αλλά τα ιδιοτελή ψηφοθηρικά συμφέροντα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ υπέρ συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Η εμμονή σε αυτή και η αποδοχή της από την κυβέρνηση δεν προμηνύει τίποτα καλό και για τα υπόλοιπα στρατόπεδα, τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και άλλων πόλεων της χώρας. Τα 83 διαμερίσματα που περήφανα 'κατέκτησε' το ΥΠΕΘΑ θα έπρεπε να είχαν ήδη διατεθεί σε χειμαζόμενους συμπολίτες μας ή σε οικογένειες προσφύγων και όχι να μένουν κενά όπως παραδέχτηκε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Τονίζουν δε ότι «αν η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά χωρίς άλλη δόμηση είναι μια συμβολική νίκη, ο αγώνας για την απολύτως αναγκαία αύξηση του κοινόχρηστου υψηλού πράσινου στην Θεσσαλονίκη δεν τελείωσε».

Σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία», το στρατόπεδο Καρατάσσιου προβλέπει αθλητικούς χώρους υπερτοπικής σημασίας (γήπεδα), πανεπιστήμια, ξενοδοχεία και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο Πολίχνης βρίσκεται για υπογραφή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα στρατόπεδα Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή βρίσκονται ακόμα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά πρέπει επίσης να αποδοθεί, όπως και τα προηγούμενα, στους δήμους ως κοινόχρηστοι χώροι υψηλού πρασίνου, εξηγούν, «χωρίς βέβαια τα απαράδεκτα και πρωτάκουστα ανταλλάγματα που εισήγαγε ο Ν. 4407/16 εμπνεύσεως Καμμένου που στην πραγματικότητα δημιούργησε ένα στρατιωτικό ΤΑΙΠΕΔ στον απόλυτο έλεγχο του υπουργού Εθνικής Άμυνας».

Σχετικά μάλιστα με το Παύλου Μελά και την παραχώρησή του επισημαίνουν «θολά» σημεία, με κυριότερο εάν τελικά ισχύουν οι «επαχθείς», όπως τους χαρακτηρίζουν, όροι της σύμβασης της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Στους όρους αυτούς επισημαίνεται η πρόβλεψη ότι το ενοίκιο του 5% επί της αντικειμενικής αξίας και απόδοσης του 10% επί των κερδών του δήμου από άλλες δραστηριότητες θα πήγαινε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Όπως επίσης και η υποχρέωση υποβολής μελέτης βιωσιμότητας που, κατά τους ίδιους, σε συνάρτηση με ελλιπή χρηματοδότηση για την ανάπλαση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του χώρου θα ανοίξει την όρεξη για είσοδο ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Οι ίδιοι ζητούν θεσμική διασφάλιση με προεδρικό διάταγμα των χρήσεων στο μητροπολιτικό πάρκο που προβλέπεται να δημιουργηθεί, ώστε να αποκλείουν ρητώς πρόσθετη δόμηση, αλλά και την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για να αποτραπεί τυχόν εγκατάλειψη και είσοδος ιδιωτικών που θα εμπορευματοποιήσουν τη χρήση του χώρου.

«Οι πολίτες του δήμου Παύλου Μελά, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του συνόλου της πόλης θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα είμαστε πάντα εκεί για να στηρίξουμε το μόνο κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποδεκτό μέλλον των πρώην στρατοπέδων που είναι η απόδοσή τους ως μητροπολιτικών, κοινόχρηστων χώρων υψηλού πρασίνου χωρίς πρόσθετη δόμηση που υποδέχονται ήπιες πολιτιστικές δραστηριότητες», τονίζουν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του στρατοπέδου Παύλου Μελά».