Skip to main content

Κύκλωμα Πακιστανών διακινεί τα λαθραία τσιγάρα στην Αριστοτέλους

Μεγάλη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες. Το κύκλωμα Πακιστανών που δρα ασύδοτο στην περιοχή.

Κύκλωμα Πακιστανών, που έχουν πάρει ή έχουν αιτηθεί άσυλο, είναι αυτό που λυμαίνεται την περιοχή της οδού Αριστοτέλους και την Αγορά Βλάλη την τελευταία διετία και το οποίο εκτός από τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνού, εμπλέκεται σε αιματηρούς καυγάδες, έχει δημιουργήσει βαρύ κλίμα ανασφάλειας στην περιοχή με αποτέλεσμα καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου να σκέφτονται να φύγουν από την περιοχή και καταναλωτές να απωθούνται από τη μεγαλύτερη αγορά τροφίμων του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση με την διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων στην περιοχή έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ γενικότερα σε «πιάτσες» παράνομων διακινητών στη Θεσσαλονίκη – στη περιοχή του Λευκού Πύργου, στη Ροτόντα, στα Πανεπιστήμια – το παρεμπόριο οργιάζει. Αυτή ακριβώς η ασύδοτη κατάσταση ανάγκασε τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης  Μ.Ζορπίδη να συγκαλέσει σήμερα στο ΕΕΘ σύσκεψη φορέων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιμελητηρίων του νομού, του κεντρικού Δήμου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπως βεβαίως και των επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Ασφαλείας και του Α.Τ. Λευκού Πύργου που έχει την ευθύνη αστυνόμευσης της περιοχής.

Στη σύσκεψη που έγινε αποκαλύφθηκε πως το κύκλωμα που δρα στη περιοχή της Αριστοτέλους, διαθέτει οργάνωση, έχει τους ακροβολισμένους τσιλιαδόρους του, τον «ταμία» που κρατάει τα λεφτά των πωλήσεων, το δίκτυο των πωλητών που έχει «μοιρασμένες» τις μάρκες των τσιγάρων για να τροφοδοτεί τους πελάτες, ενώ τα «προϊόντα» - όλα από το ίδιο χαρμάνι καπνού κάκιστης ποιότητας- τα έχουν σε προσωρινές κρυψώνες, σε κάδους σκουπιδιών, σε σχάρες υπονόμων, στα πιο απίθανα σημεία.

«Καλέσαμε αυτή τη σύσκεψη γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως. Έχουν σταλεί επιστολές στις υπηρεσίες, κάναμε τηλεφωνήματα, κατατέθηκε μήνυση και αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Οι μικρές επιχειρήσεις της περιοχής πλήττονται, γίνονται επεισόδια, το κράτος φυσικά ζημιώνει και καταστρέφεται η εικόνα της πιο κεντρικής περιοχής της πόλης, του πεζόδρομου της Αριστοτέλους. Δεν μπορεί λίγα μέτρα παραπέρα, 14 αστυνομικοί, να φυλάνε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε απόσταση αναπνοής να βρίσκεται αστυνομικό τμήμα και εδώ, στην πόρτα δύο Επιμελητηρίων, να οργιάζει το λαθρεμπόριο από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ», είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

Δίπλα του, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, ο κ. Ζορπίδης είχε τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ κ. Γιάννη Μασούτη, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει τη διοίκηση του ΕΕΘ στην πρωτοβουλία του, όπως επίσης τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο που υπογράμμισε το πρόβλημα ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί ενώ ζήτησε από την Αστυνομία να παρέμβει και για τις κλοπές καλωδίων χαλκού που γίνονται στη ΒΙΠΕ Σίνδου, μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματιών & Εμπόρων ν. Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μανδρίνος, μίλησε για «καρκίνωμα που πρέπει να παταχθεί», ζήτησε συνέχεια στην πρωτοβουλία του ΕΕΘ και συμμετοχή και της Διεύθυνσης Τελωνείων στην επόμενη σύσκεψη.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμ. Βλαχογιάννης, μίλησε για παλιό πρόβλημα που κακοφόρμισε και υποστήριξε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με επεμβάσεις σε δυο σημεία: α) Κατάσχεση και καταστροφή των λαθραίων μαζί με επιβολή υψηλών προστίμων β) Εντοπισμό των αποθηκών που φυλάσσονται τα λαθραία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εμπορικού Κέντρου και αντιπρόεδρος του ΕΕΘ κ. Χρήστος Νικολόπουλος, είπε ότι «είναι σαν τα κακοποιά στοιχεία να έχουν εισβάλλει στα σπίτια μας, προβαίνουν και σε άλλες εγκληματικές πράξεις, δεν περιορίζονται στην πώληση λαθραίων», για να ζητήσει από τους επικεφαλής των διωκτικών αρχών να εξηγήσουν στους φορείς, το σχέδιο δράσης τους.

Προτάσεις για να παταχθεί το λαθρεμπόριο

Από πλευράς Ζορπίδη και μελών της διοίκησης του ΕΕΘ – κ.κ. Νικολόπουλο, Μερελή, Σύλλη, Ιακώβου- για την αντιμετώπιση της κατάστασης προτάθηκε: Να μπει ένα κουβούκλιο για μόνιμη παρουσία αστυνομικού στην Πλατεία και περιπολίες στο «πέταλο» της Αριστοτέλους, να μπούνε κάμερες στη περιοχή, ενώ οι προτάσεις αφορούσαν και πιο αυστηρές ποινές για όσους συλλαμβάνονται, όπως επίσης περισσότερες αρμοδιότητες(κατάσχεση και καταστροφή λαθραίων) για τους δημοτικούς αστυνομικούς και στελέχη του Τμήματος Εμπορίου της ΠΚΜ), αλλά και επαναφορά των οικονομικών κινήτρων για να υπάρχει συμμετοχή υπαλλήλων στα μικτά κλιμάκια ελέγχων. Τέλος, προτάθηκε, η επιβολή προστίμου και σε αυτόν που αγοράζει λαθραία και όχι μόνο στον πωλητή.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Κ. Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας, είπε ότι το Τμήμα Εμπορίου διαθέτει 10 άτομα προσωπικό, τα οποία όμως, ακόμη και με το νέο νόμο για το υπαίθριο εμπόριο δεν δικαιούνται να κάνουν κατασχέσεις λαθραίων. Μπορεί η Περιφέρεια να ζητήσει τη σύσταση μικτών κλιμακίων, αλλά η γραφειοκρατία που παρεμβάλλεται δεν επιτρέπει την ενεργοποίησή τους για πάνω από δύο φορές το μήνα. Πέραν αυτού, επειδή δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο (σ.σ. παλαιότερα οι υπάλληλοι λάμβαναν 50 ευρώ ανά φορά), στη λίστα των ενδιαφερομένων υπάρχουν μόλις 19 άτομα, όταν παλαιότερα ήταν 120.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Λευτέρης Κιοσέογλου είπε ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και πως η Δημοτική Αστυνομία – που επίσης δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε κατασχέσεις- διαθέτει για όλες τις δραστηριότητές της 20 άτομα στην πρωϊνή βάρδια και 14 στην απογευματινή. Παρά ταύτα, θα ενισχύσει, στο βαθμό που μπορεί, μικτά κλιμάκια ελέγχου. Ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Πέτρος Παπαφίλης διαβεβαίωσε τη συμμετοχή σε μικτά κλιμάκια εφ' όσον οργανωθούν. 

Καίρια ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Καπνοπωλών κ.Κώστα Ιακώβου ο οποίος είπε ότι το λαθρεμπόριο θα κτυπηθεί μόνο αν μπούνε μηχανήματα x-rays σε όλα τα τελωνεία (δηλαδή επιπλέον 11 μηχανήματα) και αν η κυβέρνηση αυξήσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα…»γιατί πληρώνουν 1.500 ευρώ πρόστιμο, όταν βγάζουν την ημέρα 5.000 ευρώ».

Αφού άκουσαν τους φορείς, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι της  Γενικής  Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης  Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και του Α.Τ. Λευκού Πύργου.

Η Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης είπε ο εκπρόσωπός της ταξίαρχος Νίκος Δημητριάδης, γνωρίζει το πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Αστυνομία καθώς στην αντιμετώπισή του εμπλέκονται επίσης τα Τελωνεία, το Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας, το Λιμενικό, ο Δήμος. Η Γ.Α.Δ.Θ., που αύξησε σημαντικά τις συλλήψεις λαθροδιακινητών, διαθέτει μία ομάδα 10 αστυνομικών που ασχολείται αποκλειστικά με το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Μάλιστα είπε ότι οι δράστες στην περιοχή της Αριστοτέλους έχουν συλληφθεί πολλές φορές, ενώ πέραν των προληπτικών ελέγχων και των δικών της δράσεων, η Αστυνομία ανταποκρίνεται όποτε της ζητηθεί.

Την ίδια ουσιαστικά απάντηση έδωσε και ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης, λέγοντας ότι άνδρες της Ασφαλείας είναι κάθε ημέρα στο «πέταλο» της Αριστοτέλους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά πολύ οι κατασχέσεις λαθραίων. Αλλά, όπως αναγνώρισε, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την πρόληψη και, εν προκειμένω, με τη μόνιμη παρουσία ένστολων ανδρών της Αστυνομίας.

Σημαντικές ήταν και οι επισημάνσεις του διοικητή του Α.Τ. Λευκού Πύργου αστυνόμου Α΄ Αθανάσιου Δακτυλούδη ο οποίος τόνισε ότι η Αστυνομία δεν έχει τα εργαλεία του νόμου για να παταχθεί το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο. «Η νομοθεσία είναι επιεικής, πρέπει οι δικαστικές κυρώσεις να γίνουν πιο ουσιαστικές(σ.σ. στα  πλημμελήματα). Ο Νόμος βέβαια δίνει τη δυνατότητα διοικητικής απέλασης, αλλά οι υποθέσεις αυτές κρίνονται από την Επιτροπή Ασύλου», με αποτέλεσμα αυτοί που έχουν πάρει άσυλο ή έχουν αιτηθεί, να μην απελαύνονται άμεσα.

Πέραν όμως των παραπάνω, είναι και το βασικό πρόβλημα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας. Στο Α.Τ. Λευκού Πύργου υπηρετούν 237 αστυνομικοί όταν οι οργανικές θέσεις είναι για 335.