Skip to main content

Οι φιλικές χειρονομίες δεν γεφύρωσαν τις διαφορές Μέρκελ - Τραμπ

Παρά την βελτιωμένη ατμόσφαιρα συγκριτικά με την πρώτη της συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ,η Άγκελα Μέρκελ επέστρεψε με άδεια χέρια από τον Λευκό Οίκο

Σε αντίθεση με την ψυχρή υποδοχή που είχε επιφυλάξει πριν από περίπου έναν χρόνο στην Άγκελα Μέρκελ, χθες ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε έναν φιλικό τόνο -τουλάχιστον στη συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο. Όμως, παρά τις φιλοφρονήσεις, στα θέματα ουσίας δεν υπήρξε καμία ένδειξη προσέγγισης: Ούτε στην περίπτωση της συμφωνίας με το Ιραν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, ούτε στο ζήτημα των διαφορών για τις εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-ΕΕ, ούτε και για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βόρεια Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν στις εκτιμήσεις τους γερμανοί αναλυτές. Ενδεικτική για τη διάσταση απόψεων που επικρατεί επί σειρά ζητημάτων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο είναι η διατύπωση που επανειλημμένα χρησιμοποίησε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη τύπου: «Οι αποφάσεις εναπόκεινται στον πρόεδρο.» Με άλλα λόγια, δεν κατάφερε να τον πείσει.

Εν αναμονή της αμερικανικής απόφασης για τους δασμούς

Σχολιάζοντας τα πενιχρά αποτελέσματα των συνομιλιών, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ θεωρεί πως το σημαντικότερο μήνυμα τόσο της επίσκεψης της καγκελαρίου όσο και της αντίστοιχης του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ είναι ότι και οι δύο υποστήριξαν από κοινού ευρωπαϊκές θέσεις. Μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, παραδέχθηκε όμως πως «αυτό που μετρά εν τέλει είναι τα δεδομένα και οι αποφάσεις».

Την 1η Μαΐου πιθανώς οι ΗΠΑ να επιβάλουν τελωνειακούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι είναι «έτοιμοι να απαντήσουν με αντίμετρα», δήλωσε ο κ. Βέμπερ. Πάντως, από ό,τι έγινε μέχρι στιγμής γνωστό, ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ προβλέπει τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα όπως ουίσκι, μοτοσυκλέτες και παντελόνια τζιν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle