Skip to main content

Χαμόγελο του Παιδιού: Οι σημαντικότερες αιτίες παιδικών εξαφανίσεων

Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος εξαφανίσεων μπορεί να προληφθεί, γι’ αυτό και το Χαμόγελο του Παιδιού πραγματοποιεί δράσεις πρόληψης.

Τον δρόμο της φυγής από την οικογενειακή τους εστία διάλεξαν τέσσερα παιδιά από την Βόρεια Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του α’ τετραμήνου του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Χαμόγελο του Παιδιού. Σε αυτό το διάστημα, ο Οργανισμός χειρίστηκε συνολικά επτά υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων από τη Βόρεια Ελλάδα (3 αγόρια, 4 κορίτσια), από τις οποίες οι τέσσερις οφείλονταν σε φυγή, ενώ οι άλλες τρεις χαρακτηρίζονται ως «ανησυχητικές εξαφανίσεις». Παρόλ’ αυτά, τα παιδιά βρέθηκαν χάρη στις δράσεις του Χαμόγελου.

Στη διάρκεια του 2016, ο συνολικός αριθμός εξαφανισμένων ανηλίκων που χειρίστηκε το Χαμόγελο του Παιδιού στη Βόρεια Ελλάδα ανήλθε σε 21, εκ των οποίων τα 11 ήταν αγόρια και τα 10 κορίτσια. Οι οκτώ περιπτώσεις οφείλονταν σε φυγή, δύο ήταν γονικές αρπαγές, τρεις ήταν αρπαγές από συγγενικό πρόσωπο ενώ οι οκτώ χαρακτηρίστηκαν ως ανησυχητικές εξαφανίσεις. Τα 17 παιδιά βρέθηκαν, ενώ για τα άλλα τέσσερα διεκόπη η συνεργασία με τους κηδεμόνες τους.

Σχηματική απεικόνιση ανά κατηγορία εξαφάνισης για το 2016

 

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και όσον αφορά ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2017 το Χαμόγελο του Παιδιού έχει αναλάβει να χειριστεί συνολικά 45 περιστατικά εξαφάνισης παιδιών. Μέχρι στιγμής, έχει εντοπιστεί το 91% των παιδιών (41).

Ποσοστιαία σχηματική απεικόνιση των λόγων εξαφανίσεων ανηλίκων το 2016

 

Αντίστοιχα, το πρώτο τετράμηνο του 2016, τα πριστατικά ήταν 60, εκ των οποίων τα 28 αφορούσαν φυγές εφήβων. Σε όλη τη διάρκεια του 2016, το Χαμόγελο χειρίστηκε 170 περιστατικά, εξαφάνισης παιδιών, από τα οποία βρέθηκε το 80%.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένειά τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης (φυγή εφήβου, απαγωγή, γονική αρπαγή, ανησυχητική εξαφάνιση) τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές.

Δείτε εδώ αναλυτικά στοιχεία για τις κλήσεις που δέχθηκε το Χαμόγελο του Παιδιού κατά το α’ τετράμηνο του 2016 και εδώ τα επίσημα στατιστικά της δράσης για εξαφανισμένα παιδιά κατά το α’ τετράμηνο του 2016.

Συνολική παρουσίαση της δράσης του Οργανισμού για τις εξαφανίσεις ανηλίκων μπορείτε να δείτε εδώ.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο μέρος των εξαφανίσεων ανηλίκων, μπορεί να προληφθεί, γι’ αυτό και το Χαμόγελο του Παιδιού πραγματοποιεί δράσεις πρόληψης, με την συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι. Διοργανώνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες. Παράλληλα, για την ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών επιστρατεύει εθελοντές διασώστες, πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες, ενώ συνεργάζεται με κάθε αρμόδιο διεθνή και εγχώριο φορέα.