Skip to main content

Η εξαφάνιση της κεντροαριστεράς;

Θα καταφέρει η κεντροαριστερά να επιβιώσει μέσα από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση; Θα μπορέσει να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της μετά την πάροδο του ΔΝΤ;
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr


Αντιμέτωποι με την πολιτική τους ταυτότητα βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στελέχη της κυβέρνησης. Τα απανωτά σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και τα αντικοινωνικά νομοσχέδια (ασφαλιστικό και φορολογικό) προκαλούν έντονους τριγμούς στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και εύλογο είναι το ερώτημα εάν το Σοσιαλιστικό Κίνημα θα καταφέρει να επιβιώσει στις παρούσες συνθήκες.

Τελευταίος εκφραστής της κρίσης που βιώνει η κεντροαριστερά στη χώρα μας είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του την Παρασκευή, έθεσε ζήτημα πρόωρων εκλογών, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ και να μην εξαφανιστεί η κεντροαριστερή πολιτική για τα επόμενα 30 χρόνια, όπως ανέφερε.

Το «άγχος» του κ. Καστανίδη συμμερίζονται και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ήδη τη Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, άσκησε από τη Θεσσαλονίκη δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και προσωπική επίθεση στον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Είναι αλήθεια πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη απωλέσει ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που το εξέλεξε την 4η Οκτωβρίου του 2009 στην κυβέρνηση της χώρας. Είναι τέτοια η απογοήτευση στη βάση του ΠΑΣΟΚ, και στην κοινωνία γενικότερα, που ο κεντροαριστερός πολιτικός χώρος κινδυνεύει να χάσει την ιδεολογική και πολιτική του έκφραση.

Στην περίπτωση που η κεντροαριστερά καταφέρει να επιβιώσει μέχρι την αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο με ΔΝΤ και ΕΕ θα έχει την ύστατη ευκαιρία να δικαιώσει τον πολιτικό προορισμό της και να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Εάν τότε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις για επιστροφή έστω μέρους των εισοδημάτων που χάνει σήμερα η μικρομεσαία τάξη, θα έχει κερδίσει τη δυσκολότερη μάχη της ιστορίας του, αφού θα έχει καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά κρίση, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει στην Ιστορία ως το ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που εφάρμοσε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική.