Skip to main content

Η Ευρώπη βγάζει τα μάτια της μόνη της για το μεταναστευτικό

Η επιλεκτική ευαισθησία των Ευρωπαίων να προστατεύσουν τους Ιταλούς μόνον, αδιαφορούντες για το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Για την Ελλάδα δε τίθεται θέμα. Έχει βγάλει τα μάτια από καιρό, και τα αποτελέσματα φαίνονται σιγά-σιγά τώρα, αλλά θα φανούν οι δραματικές καταστάσεις σε 15-20 χρόνια. Όμως, οι δήθεν προοδευτικές ιδέες δεν επιτρέπουν την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναφέρομαι στην απόπειρα της Ευρώπης να σταματήσει την εισροή λαθρομεταναστών από την Λιβύη στην Ιταλία. Αντιπαρέρχομαι την επιλεκτική ευαισθησία των Ευρωπαίων να προστατεύσουν τους Ιταλούς μόνον, αδιαφορούντες για το κατά πολύ σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα -χωρίς διάθεση να το επιλύσει, απεναντίας λαμβάνει μέτρα για να το οξύνει- και μένω σε ένα ερώτημα: Ποιος δημιούργησε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης;

Η εύκολη απάντηση που θα δώσει ο οιοσδήποτε πολιτικός, που δεν θέλει ή δεν μπορεί να εμβαθύνει, είναι πως τα αίτια της φυγής εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρίδες τους, είναι η φτώχεια, η έλλειψη ασφάλειας, η αναζήτηση στοιχειωδών συνθηκών επιβίωσης, αγαθά που ελλείπουν από τις πατρίδες τους.

Μάλιστα. Αλλά, η σωστή απάντηση είναι να αναζητηθούν οι λόγοι που δημιούργησαν την φτώχεια και ανασφάλεια στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Και είναι εύκολη η εξαγωγή συμπεράσματος, αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά πώς ήταν οι χώρες αυτές πριν βομβαρδιστούν και καταστραφούν από την ίδια την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μπορεί κάποιος δήθεν προοδευτικός να μου πει αν συνάντησε ποτέ Λίβυο λαθρομετανάστη ή απλώς φτωχό, κατά την διάρκεια του καθεστώτος Καντάφι; Φτωχό Ιρακινό επί εποχής Σαντάμ Χουσεΐν (το Ιράκ διατηρούσε πέντε (αριθμός 5) εκατομμύρια εργάτες από άλλες χώρες για να εξυπηρετηθεί η παραγωγή του);

Μήπως θυμάται κάποιος, ότι πριν διαλύσουν τον Λίβανο, εθεωρείτο «η Ελβετία της Μέσης Ανατολής» και η Βηρυτός παρομοιαζόταν με το Παρίσι; Είχε δει ποτέ κάποιος Σύρο φτωχό, ή Αιγύπτιο λαθρομετανάστη;

Πότε άλλαξε η κατάσταση; Όταν αποφασίστηκε η πλήρης διάλυση των κρατών, ώστε να καταστούν αδύναμα και να κυριαρχούν επ’ αυτών οι ισχυροί. Κι εδώ θέλω να ξαναπώ προς όσους βλέπουν μόνον εμπρός στην μύτη τους και όχι παραπέρα. Όλες οι βορειοαφρικανικές και μεσανατολικές χώρες (πλην Ισραήλ και Τουρκίας ακόμη) βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης. Θυμούμαι μάλιστα ότι δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης, σήμερα βουλευτής, είχε ενθουσιαστεί και εκθείαζε την «Αραβική Άνοιξη». Τόσο καταλάβαινε, αλλά σήμερα είναι εθνοσωτήρας, κι αυτός.

Ταυτοχρόνως, όλες οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες πλήττονται δραματικά από την οικονομική ύφεση. Δηλαδή, όλη «η Μεσόγειος φλέγεται». Όσοι πιστεύουν ότι πρόκειται για σύμπτωση ας γυρίσουν από τα άλλο πλευρό συνεχίζοντας τον ύπνο τους.

Η Ευρώπη έπεσε στην παγίδα του παγκόσμιου ηγέτη -του χρηματοπιστωτικού συστήματος εννοώ, αυτό κυβερνά την υφήλιο-, είτε γιατί δεν κατάλαβε, είτε επειδή εκτελούσε εντολές.

Και έβαλε την δυναμίτιδα στα θεμέλιά της. Το χθεσινό δημοσίευμα του BBC αμφιβάλλω αν προκαλέσει ερωτηματικά στον υπναλέο πολιτικό κόσμο: Τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη «κρυμμένοι» ανάμεσα στους πρόσφυγες που περνάνε τη Μεσόγειο, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Λιβύης. Είπε ακόμα ότι το Ισλαμικό Κράτος επιτρέπει στους διακινητές να περνάνε λαθρομετανάστες στην Ευρώπη με αντίτιμο το 50% από τα ναύλα που πληρώνουν οι πρόσφυγες στους δουλέμπορους.

Όλοι αυτοί θα εξεγερθούν όταν έρθει η ώρα, διαφορετική σε κάθε κράτος. Οι μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, -με την Ελλάδα φυσικά- νομίζω πως θα είναι οι τελευταίες, επειδή πρέπει να τις αποκοιμίσουν, αφού αποτελούν τις πύλες εισόδου των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Αφού λοιπόν η Ευρώπη, και η Ελλάδα, βομβάρδισε την Λιβύη και την διέλυσε, και αφού η σημερινή κυβέρνηση της χώρας, πριν ακόμη καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης, ίδρυσε ιδιωτική Τράπεζα ερχόμενη σε επαφή με το Κέντρο στην Βασιλεία της Ελβετίας, αλλά και ιδιωτική εταιρία πετρελαίου -που δεν χρειάζεται να πούμε ποιοι την εκμεταλλεύονται σήμερα- (τράπεζες και πετρέλαια, ήσαν κρατικά, προς όφελος του Λιβυκού λαού, που ήταν από τους πλουσιότερους των Αραβικών χωρών), τώρα θυμήθηκε, η Ευρώπη, να αντιμετωπίσει την λαθρομετανάστευση, στέλνοντας πολεμικά πλοία στις ακτές της Λιβύης, προς αντιμετώπιση των διακινητών.

Πολλοί αναρωτιούνται, βεβαίως, εάν όλη αυτή η εκστρατεία αποσκοπεί πράγματι στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η ακτογραμμή της Λιβύης είναι 1.800 χιλιόμετρα. Χρειάζεται ένας πραγματικά πολυάριθμος στόλος για να αναχαιτίσει τις ροές μεταναστών. Επίσης, οι πιθανότητες για να καταστραφούν ολοσχερώς οι υποδομές των διακινητών είναι μικρές.

Πλην αυτού δεν μπορεί να βοηθήσει και το Λιβυκό Κράτος, το οποίο είναι πολυδιασπασμένο. Η ευημερούσα Λιβύη που ξέραμε, δεν υπάρχει. Όπως δεν θα υπάρξουν και πολλές άλλες χώρες που έχουν σειρά. Πολλοί ήσαν αυτοί που δεν με πίστευαν όταν πριν από πολλά χρόνια διατύπωνα την γνώμη ότι το σύστημα θέλει πολλά, μικρά, αδύναμα προτεκτοράτα, πλήρως εξαρτώμενα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό έχει το χρήμα για να δημιουργεί μισθοφορικούς στρατούς, που θα εκτελούν τι εντολές τους, μαζί με τις πειθήνιες δυτικές χώρες.

Ο Μακεδών