Skip to main content

«Η Ευρώπη κινδυνεύει από την ακροδεξιά αντιμετώπιση του προσφυγικού»

Αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη, αυτός δεν προέρχεται από το προσφυγικό, αλλά από την ακροδεξιά αντιμετώπισή του, τονίζει η Ράνια Σβίγκου.

"Χρειάζεται ψυχραιμία, αποτίμηση και συντονισμός καλύτερος από εδώ και πέρα των ευρωπαϊκών κρατών. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε μια σειρά ζητημάτων με μονομερείς ενέργειες ή με μια εικόνα μιας επίπλαστης ασφάλειας η οποία βλέπουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη αποδομείται", ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Η κ. Σβίγκου είπε ότι η Ευρώπη είναι διαιρεμένη ανάμεσα στις δυνάμεις που προσβλέπουν σε μια Ευρώπη φρούριο, εθνικών περιχαρακώσεων, "σε μια Ευρώπη που θέλει να κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες και να μεταφέρει το «πρόβλημα» στον γείτονα", και στις δυνάμεις που πιστεύουν ότι μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και μια ανθρωπιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες ως προς το προσφυγικό και επισήμανε ότι "ήδη η Ευρώπη έχει ολιγωρήσει ως προς αυτό".

"Αν υπάρχει σήμερα ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη, αυτός δεν προέρχεται από, το προσφυγικό, αλλά προέρχεται από την ακροδεξιά αντιμετώπιση του προσφυγικού", υπογράμμισε, και πρόσθεσε: "Από το πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη από αύριο και το προσφυγικό αλλά και την τρομοκρατία, θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον της".

Επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων και του προσφυγικού, προσθέτοντας ότι ήδη ακούγονται τέτοιες ακροδεξιές φωνές σε ευρωπαϊκά κράτη. Είπε ότι "ξεχνούν να αναφέρουν ότι οι επιθέσεις αυτές καμία σχέση δεν έχουν με τους πρόσφυγες οι οποίοι εκδιώκονται από τις πατρίδες τους από τον ISIS και από τους φονταμενταλιστές που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις". Υπενθύμισε ότι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι ανέφερε χτες ότι αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι με το να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, όταν ο «εχθρός» βρίσκεται μέσα στα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη. "Είναι Ευρωπαίοι πολίτες αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί ως εγκέφαλοι και ως δράστες των επιθέσεων", είπε.