Skip to main content

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποχαιρετούν ανήσυχοι τον Μπαράκ Ομπάμα

Ανήσυχοι για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων και τη μονιμότητα των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι κύριοι ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Βερολίνο για μια τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε πως είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και το άλμα στο άγνωστο που αντιπροσωπεύει η μελλοντική αμερικανική προεδρία.

Ανήσυχοι για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων και τη μονιμότητα των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, η Άγγελα Μέρκελ, η Τερέζα Μέι, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ματέο Ρέντσι και ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν γύρω στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) με τον αμερικανό πρόεδρο για τελευταία φορά πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε χθες «επιφυλακτικά αισόδοξος» για τη στάση που θα τηρήσει ο διάδοχός του, επιμένοντας στη «σοβαρή ευθύνη αυτού του αξιώματος, που σε υποχρεώνει να συγκεντρώνεσαι, καλεί για σοβαρότητα».

Κατά την τελευταία αυτή επίσκεψή του ως προέδρου στη Γερμανία, ο Ομπάμα δεν έπαψε να εγκωμιάζει τα ηγετικά προσόντα της καγκελαρίου, «μιας εξαιρετικής εταίρου», αφήνοντας να εννοηθεί πως επιθυμεί να είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

Η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 11 χρόνια, αναμένεται εξάλλου να επισημοποιήσει την Κυριακή τις προθέσεις της και όλα δείχνουν πως θα συμμετάσχει στην κούρσα παρά τη δύσκολη χρονιά που είχε λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Η δημοτικότητά της ωστόσο βελτιώνεται εδώ και μερικές εβδομάδες.

Σε μια πολύ σαφή προειδοποίηση προς τον διάδοχό του, ο αμερικανός ηγέτης ζήτησε επίσης να μην «υποβαθμίζεται» η σημασία της συμμαχίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ, οι ακριβείς προθέσεις του οποίου παραμένουν αόριστες, έχει ως τώρα διατυπώσει ένα μήνυμα προστατευτισμού και μεγαλύτερου απομονωτισμού, επικρίνοντας παράλληλα το ΝΑΤΟ και προτείνοντας προσέγγιση με τη Ρωσία.