Skip to main content

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί την Αθήνα

Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε, ήδη, να έχουν αρχίσει να «τρέχουν» την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, λέει η ΕΚΤ.

Η προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι κάτι παραπάνω από σαφής: Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε, ήδη, να έχουν αρχίσει να «τρέχουν» την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPL's).  Κι αυτό γιατί ο στόχος – που έχει μπει από το τρέχον μνημόνιο - είναι να έχουν «καθαρίσει» το 10% των χαρτοφυλακίων τους πριν από το καλοκαίρι του 2018. Για τότε, ως γνωστόν, είναι προγραμματισμένο το επόμενο πανευρωπαικό τραπεζικό στρες τεστ, το οποίο, όπως λένε όσοι ξέρουν, θα είναι ένα από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, για όλους τους συμμετέχοντες ομίλους.
 
Ωστόσο, η διαδικασία της αναδιάρθρωσης, επί ελληνικού εδάφους, δεν έχει ξεκινήσει καν, ενώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει ούτε οι όροι στη βάση των οποίων θα γίνει αυτή η εργασία. Δηλαδή, εν προκειμένω, οι όροι του παιχνιδιού. Ωστόσο, ο χρόνος τρέχει, σχεδόν, αμείλικτος, τα περιθώρια στενεύουν απελπιστικά, αλλά κανείς δεν δείχνει να ανησυχεί πραγματικά, με την εξαίρεση της εποπτεύουσας Τράπεζας της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, οι επισφάλειες στο σύνολο τους είναι "καρφωμένες" στα 100 δισ ευρώ και στο βάθος του τούνελ δεν διαφαίνεται καμία σοβαρή πρόθεση να περιορισθούν. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η δεύτερη αξιολόγηση καθυστερεί να κλείσει, έχουν ως αποτέλεσμα να πυκνώνουν κι άλλο τα σύννεφα πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.