Skip to main content

Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση «σώζει» μια μεγάλη αποκρατικοποίηση

Η αποκρατικοποίηση θα προχωρήσει για το 66% της εταιρίας - Υπό αυτούς τους όρους δέχονται να εξετάσουν την περίπτωση μια βέλγικη και ρουμάνικη εταιρία

Με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα σχέδιο που απειλούσε να τινάξει στον αέρα μια μεγάλη αποκρατικοποίηση, πριν καλά – καλά επαναπροκηρυχθεί, παραπέμπεται στις καλένδες. Ο λόγος αφορά συγκεκριμένα στο σχέδιο του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, που προβλέπε να πωληθεί μόνο το 14% του ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο) σε ξένους επενδυτές.

Στην Κομισιόν ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι είχε στο μυαλό του ο κ. Σταθάκης όταν έλεγε τα περί 14%. Γιατί το εύλογο ερώτημα που γεννήθηκε αμέσως μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία ήταν: Ποιος θα αγόραζε τόσο μικρό πακέτο;. Άγνωστο.... Τελικώς, η αποκρατικοποίηση θα προχωρήσει κανονικά, για το 66% της εταιρείας. Και ήδη, υπό αυτούς τους όρους δέχονται να εξετάσουν την περίπτωση μια βέλγικη και μια ρουμάνικη εταιρία. Θυμίζουμε ότι η αζέρικη, η οποία είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής, στο τέλος της ημέρας, αποχώρησε, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώνονταν στο project.

Το θετικό, πάντως, στην όλη ιστορία είναι πως επιτέλους, μετά από παλλινοδίες μηνών, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ορίστηκε η ομάδα των τριών επικεφαλείς των υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Το θετικό είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους της αγοράς. Το αρνητικό ότι η τοποθέτηση τους άργησε πολύ.

Θυμίζουμε ότι «ορφανό» από διοίκηση παραμένει ακόμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).