Skip to main content

Η ΕΥΑΘ βραβεύτηκε στην Αμερική ανάμεσα σε 100.000 εταιρείες

Η ΕΥΑΘ βραβεύτηκε στην Αμερική για την τεχνολογία GIS που εφαρμόζει για τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Την «ακτινογραφία» της ΕΥΑΘ στην οθόνη του κινητού τους έχουν πλέον οι εργαζόμενοι των συνεργείων της εταιρείας, χάρη σε προηγμένο λογισμικό GIS που βραβεύτηκε πρόσφατα μεταξύ άλλων 100.000 διεθνών υποψηφιοτήτων στην Αμερική. Η ΕΥΑΘ ξεχώρισε για τη συνολική υποδομή GIS (Geographical Information Systems - Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών) που διαθέτει, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Χρηστών ESRI και ανάμεσα σε άλλες 100.000 εταιρείες ανά τον κόσμο.
   
Η εταιρεία διαθέτει τεχνολογία GIS ήδη από το 2000 και την εφαρμόζει σε όλες τις καθημερινές της δραστηριότητες: χάρη σε αυτή διαχειρίζεται δίκτυα ύδρευσης κι αποχέτευσης με τη βοήθεια χαρτών και βάσεων δεδομένων, ενώ έχει παράλληλα πρόσβαση σε όλο το εύρος της απαιτούμενης τεχνικής πληροφορίας. Η ενσωμάτωση της εν λόγω τεχνολογίας βελτιώνει κι αυτοματοποιεί τις διαδικασίες, με μετρήσιμο κέρδος σε κόστος και χρόνο για την ΕΥΑΘ. Μεταξύ άλλων, διευκολύνει την άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα πελατών, τις εργασίες των συνεργείων και των  συνεργαζόμενων με την ΕΥΑΘ εργολάβων, όπως και τη διάχυση πληροφορίας ανάμεσα σε τεχνικά τμήματα της εταιρίας.

Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι της εταιρείας με τη χρήση tablet ή κινητών τύπου smartphone έχουν συνεχή on-line πρόσβαση στο GIS κι έτσι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή κι από οποιαδήποτε τοποθεσία την ακριβή θέση των δικτύων και τα χαρακτηριστικά τους (υλικό, διάμετρος, ηλικία κ.λπ.). Χάρη στο GIS είναι γνωστό πού θα σκάψουν τα συνεργεία και ποιο ακριβώς υλικό πρέπει να έχουν μαζί τους για την αποκατάσταση της βλάβης, πριν ακόμη φτάσουν στο σημείο επέμβασης. Εξάλλου, η σύνδεση του call center με το GIS εξασφαλίζει γρηγορότερη επέμβαση από την πλευρά της ΕΥΑΘ και λιγότερη ταλαιπωρία για τον καταναλωτή, δεδομένου ότι η καταγραφή μιας βλάβης συνοδεύεται με αυτόματη πρόσβαση στον χάρτη των δικτύων από την πλευρά των συνεργείων. Επίσης, η διαχείριση του δικτύου προσομοιώνεται μέσω GIS και υλοποιούνται σενάρια λειτουργίας του στον υπολογιστή, με προφανή αποτελέσματα στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Εκτός όμως από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, η ανάλυση GIS δεδομένων από διαφορετικές πηγές (π.χ. προβλήματα δικτύου λόγω έντονων βροχοπτώσεων, αντικατάσταση παλαιών δικτύων, τιμολογιακή πολιτική βάσει γεωχωρικών δεδομένων κατανάλωσης) είναι καθοριστική και για το στρατηγικό - μακροπρόθεσμο σχεδιασμό διαχείρισης των δικτύων της εταιρείας.

Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών αποτελούν τεχνολογία διαχείρισης πληροφορίας σε επίπεδο χαρτών συνδυάζοντας χωρικά με περιγραφικά δεδομένα, με δυνατότητες ανάλυσης κι επεξεργασίας σε ψηφιακό περιβάλλον.