Skip to main content

Η Eurobank στήριξε 2.800 επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

«Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας» - Άρθρο του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Eurobank, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Retail Business Banking στη Voria.gr

Του Δημήτρη Οικονόμου*
 

Βρισκόμαστε σε μία πορεία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Μίας μετάβασης που μπορεί να βιώνεται και ως παραδοξότητα: Η οικονομία λαμβάνει θετικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις από οίκους διεθνούς κύρους που, παράλληλα με την ώθηση που δίνουν συνολικοί πόροι έως €80 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων, οδηγούν και ενισχύουν τις επενδύσεις. Την ίδια ώρα, η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος ενέργειας και παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός δημιουργούν πιέσεις στις επιχειρήσεις.

Στο περιβάλλον αυτό, το τραπεζικό σύστημα διαθέτει κομβικό ρόλο στη στήριξη των επιχειρήσεων προσφέροντας εργαλεία, χρηματοδότηση και καθοδήγηση στις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Εντούτοις, συχνά οι τράπεζες δέχονται κριτική ότι δεν «βλέπουν» ποιον έχουν απέναντί τους κρίνοντας μόνο από τα «νούμερα» και το μέγεθος της εταιρείας. Πράγματι, στην Eurobank δεν κρίνουμε ποιον έχουμε απέναντί μας. Πρώτον, γιατί έχουμε επιλέξει να είμαστε δίπλα, και όχι απέναντι και δεύτερον γιατί έχουμε επιλέξει να είμαστε δίπλα σε όλους: από τις πολύ μεγάλες έως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις νέες επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα.

Στήριξη 2,8 χιλ. επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Με αφορμή και την περιοδεία της Διοίκησης της Eurobank στην περιοχή, επισημαίνεται ότι μόνο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, από το 2019 έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 η Τράπεζα έχει χορηγήσει συνολικά €450 εκατ. σε δάνεια σε 2,8χιλ. επιχειρήσεις της περιοχής. Μόνο στο εννεάμηνο του 2023 800 επιχειρήσεις εμπιστεύθηκαν την Eurobank για τη χρηματοδότησή τους.

Ολιστικό πλέγμα στήριξης

Δεν μένουμε, όμως, μόνο στη χρηματοδότηση. Η Τράπεζα προσφέρει ένα πλέγμα πρωτοβουλιών με στόχο την ολιστική ενδυνάμωση των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, η Εurobank έχει υποστηρίξει συνολικά 53,3χιλ. στον κλάδο του τουρισμού, εκ των οποίων 3,5χιλ. σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική μέσω του προγράμματος Business Banking Τουρισμός. Παράλληλα, «τρέχει» το Business Banking Υγεία που προσφέρει ειδικά προνόμια για την ψηφιακή αναβάθμιση και το εκσυγχρονισμό των υπο-κλάδων Υγείας. Ήδη, στους 2 μήνες που υλοποιείται έχουν ενταχθεί 1,8χιλ επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Επιπρόσθετα, προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα άμεσης ρευστότητας έως €50.000 μέσω του POS Cash Advance αξιοποιώντας τις καθημερινές τους εισπράξεις ενώ παρέχει και προγράμματα για την ασφάλισή τους, όπως το My Business First.

Στο δρόμο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης

Κοιτώντας μπροστά, εργαζόμαστε σήμερα, προετοιμάζοντας τις επιχειρήσεις για ένα πιο «πράσινο» και ψηφιακά προηγμένο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα ανοίγει το δρόμο της ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων με προγράμματα όπως το Bridge Financing Εξοικονομώ ενώ μέσω της συνεργασίας της με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στο πλαίσιο του Business Growth Fund διαθέτει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενισχύοντας την εργαλειοθήκη των επιχειρήσεων

Τα προγράμματα, όμως, από μόνα τους δεν επαρκούν. Συζητάμε καθημερινά με επιχειρηματίες και γνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του επενδυτικού τους πλάνου. Τους παρέχουμε τα απαραίτητα, ευέλικτα και αποτελεσματικά εργαλεία προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία. Αναφέρω, ενδεικτικά, την υπηρεσία Business Check up που καταγράφει τις ανάγκες και παρέχει τις βέλτιστες λύσεις για τη διεκπεραίωση των καθημερινών συναλλαγών και το Digital Academy for Business, ένα ψηφιακό κανάλι γνώσεων, πρακτικών και εμπειριών για επιχειρηματίες προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης

Το κλειδί για την επιτυχία όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι ταυτόχρονα απλό όσο και σύνθετο: Είναι η επικοινωνία και η δημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τον πελάτη. Στην Eurobank, έχοντας θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας εδώ και 30 χρόνια, εργαζόμαστε με στρατηγικό στόχο να θεωρούμαστε συνεργάτης εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του Phygital μοντέλου εξυπηρέτησης προσφέρουμε ευέλικτες δυνατότητες εξυπηρέτησης, μέσω του Mobile Branch, παρέχοντας υπηρεσίες στην έδρα επιχειρήσεων, του Mobility, όπου εξειδικευμένα στελέχη επισκέπτονται τον πελάτη στο χώρο του για μία end-to-end εξυπηρέτηση αλλά και μέσω των καταστημάτων νέας γενιάς (Future Branches), ένα εκ τον οποίων λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή και ακόμα ένα στη Νικήτη, στη Χαλκιδική. Επιπρόσθετα, θέτουμε στη διάθεσή των επιχειρηματιών εξειδικευμένους συμβούλους – Relationship Managers και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως το v-Banking για προσωπική επικοινωνία με τον προσωπικό τους Επαγγελματικό Σύμβουλο.

Με το βλέμμα στην κοινωνία

Η ενίσχυση και ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο μας. Ταυτοτική επιλογή μας, όμως, αποτελεί η προώθηση της ευημερίας σε όλη τη χώρα. Έτσι, στην Eurobank αναλαμβάνουμε στοχευμένες δράσεις με προεξέχουσα την πρωτοβουλία για το Δημογραφικό. Πρόσφατα, είχαμε τη χαρά να ανακοινώσουμε τη γέννηση 20 παιδιών από οικογένειες σε ακριτικές περιοχές που υποστηρίχθηκαν σε συνεργασία με το σωματείο BeLive στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπλέον, ενισχύουμε την απασχόληση. Ήδη μεταφέραμε 45 μόνιμες θέσεις εργασίας από την Αθήνα στον Έβρο για κατοίκους της περιοχής ενώ δρομολογούμε 30 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Άγιο Ευστράτιο.

*Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Retail Business Banking