Skip to main content

Η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας εκτιμά ανάκαμψη της οικονομίας

Η εκτίμηση στηρίζεται στα στοιχεία ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής από τις αρχές Απριλίου.
Τάσεις ανάκαμψης θα παρουσιάσει η ρουμανική οικονομία κατά το 3ο και 4ο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με την εκτίμηση του διοικητή της Εθνικής Ρουμανικής Τράπεζας, Μούγκουρ Ισαρέσκου.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στα στοιχεία ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής από τις αρχές Απριλίου, καθώς ο κλάδος καλύπτει το 1/3 του οικονομικού αποτελέσματος, για τη διαμόρφωση του ρουμανικού ΑΕΠ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ρουμανικού Οργανισμού Εμπορίου, ο αριθμός των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους στη ρουμανική οικονομία, 12πλασιάστηκε κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2009.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι 105.537 επιχειρήσεις στη Ρουμανία δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε στη λειτουργία τους, η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας στην αγορά. Οι περισσότερες περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων καταγράφηκαν στο Βουκουρέστι, αναδεικνύοντας το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα από την αύξηση της ανεργίας, που αντιμετωπίζουν τα ρουμανικά αστικά κέντρα.