Skip to main content

Οι αισιόδοξες Βρυξέλλες δικαιολογούν σε όλα την Αθήνα

Οι θεσμοί ετοιμάζουν τις βαλίτσες της επιστροφής στη χώρα μας, μέσα σε ένα κλίμα ...άκρατης αισιοδοξίας, γεγονός μάλλον πρωτοφανές.

H Ελλάδα υπερ-αποδίδει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, καθώς αποδίδουν ακόμα και τα μη παραμετρικά μέτρα που αφορούν τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το αποτέλεσμα είναι κατ' αυτόν τον τρόπο να υπερβαίνει τους συμφωνημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο στόχος του 1,75% πλεονάσματος έχει επιτευχθεί και επειδή ακριβώς υπήρξε υπέρβαση του στόχου, ένα σκέλος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα, αναφέρουν πλέον και επισήμως κοινοτικές πηγές. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο. Και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να πετύχει και το δημοσιονομικό πλεόνασμα του χρόνου.

Ετσι, στις Βρυξέλλες οι θεσμοί ετοιμάζουν τις βαλίτσες της επιστροφής στη χώρα μας, μέσα σε ένα κλίμα ...άκρατης αισιοδοξίας, γεγονός μάλλον πρωτοφανές. Οι δε δανειστές δικαιολογούν την κυβέρνηση για το σημαντικό κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της ανάγκης αντιμετώπισης της ακραίας κατάστασης φτώχειας που απειλεί τη χώρα.

Στο μεταξύ, σε λίγες ώρες, κατεβαίνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, με στόχο να έχουμε staff level agreement στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, στο Εurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, είναι απ' ό,τι φαίνεται κοινός στόχος, τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης. Οπότε, είναι προδιαγεγραμμένη...