Skip to main content

Οι εργοδότες εκπέμπουν SOS για την επόμενη μέρα τους

Ο συναγερμός από τη συγκεκριμένη πλευρά είναι εκκωφαντικός κι αυτό γιατί επικαλείται ένα στοιχείο το οποίο δεν είχε ξαναδεί το φως της δημοσιότητας.

Καμπανάκι κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση στέλνονται τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια». Μόλις προ ημερών ο ΣΕΒ προστέθηκε στη σχετική αλυσίδα, η οποία, ωστόσο, μοιάζει να μην έχει τέλος. Ο συναγερμός όμως από τη συγκεκριμένη πλευρά είναι εκκωφαντικός κι αυτό γιατί επικαλείται ένα στοιχείο το οποίο δεν είχε ξαναδεί το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Συνδέσμου μεγάλα και μικρά λουκέτα συνεχίζουν να απειλούν την αγορά, καθώς τα 2/3 των επιχειρήσεων της χώρας βρίσκονται σε ζώνη οριακής επιβίωσης και το 1/4 των επιχειρήσεων σε σοβαρό κίνδυνο. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν η εικόνα των «κόκκινων δανείων» επιβαρυνθεί, τότε πολύ δύσκολα αυτά τα λουκέτα θα αποφευχθούν.

Γι' αυτό και μεταξύ άλλων ζητείται και συμμετοχή του κράτους με διαγραφές κεφαλαίου σε όλες τις διαδικασίες πτώχευσης. Ως γνωστόν, το κράτος έχει υποσχεθεί να συμμετέχει με διαγραφές κεφαλαίου μόνο στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Η πλευρά των εργοδοτών εκτιμά ότι θα έπρεπε να έχει την ίδια στάση και σε όλες τις συμφωνίες εξυγίανσης, όπως και να κατοχυρωθεί μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» στην άδολη πτώχευση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η απαλλαγή από χρέη να είναι αυτόματη, να αφορά και χρέη προς το Δημόσιο, καθώς και διοικητές επιχειρήσεων και να μη θέτει σοβαρούς περιορισμούς άσκησης οικονομικής δραστηριότητας στο μέλλον.