Skip to main content

Οι επόμενοι στόχοι της διοίκησης Μπουτάρη - Τα έργα που δρομολογούνται

Κόκκινη γραμμή τα δύο μέτρα ελεύθερου πεζοδρομίου, το μήνυμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Αφετηρία για σημαντικά έργα το 2018

Τους στόχους της διοίκησης για τη νέα χρονιά παρουσίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, πλαισιωμένος από τους αντιδημάρχους και εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έκανε απολογισμό των ενεργειών της διοίκησης για τη χρονιά που πέρασε.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στα όσα σχεδιάζεται να υλοποιηθούν, εκτιμώντας πως το 2018 θα είναι η αφετηρία για την υλοποίηση σημαντικών έργων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, μέσα στο 2018 θα ξεκινήσει η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, τα έργα από τη δωρεά Νιάρχου, ο διαγωνισμός για την υπογειοποίηση των κάδων, τα νέα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ για τα οποία έγινε δεκτή η πρόταση του δήμου από το υπουργείο, η ολοκλήρωση της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Πλατεία Ελευθερίας, επέκταση Παλαιάς Παραλίας, δεύτερη φάση Αγίας Σοφίας και έργα σχολικής στέγης).

-Θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

-Θα προχωρήσει η συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα παράλληλα με τη συμμετοχή στο δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων.

-Θα μπουν τα θεμέλια και θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα στις 29 Δεκεμβριου.

Χαρακτήρισε σημαντικά αγκάθια θέματα όπως η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό. «Εάν δεν συμμετέχει ο κόσμος δεν μπορούν να λυθούν αυτά τα θέματα. Ίσως δεν κάνουμε καλά κι εμείς τη δουλειά μας, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη. Περπατάς στη Νέα Παραλία και χαίρεται η ψυχή σου από σκουπίδι. Τι να κάνουμε; Να έχουμε έναν εργαζόμενο πίσω από αυτούς που περπατούν;» ανέφερε για το θέμα της καθαριότητας.

Ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα τοποθετηθούν οι δείκτες σε κεντρικούς δρόμους.  «Παρκάρουν σε ράμπες και πεζοδρόμια, στους λεωφορειοδρόμους και δεν μπορούμε να βρούμε συνεννόηση με τους ταξιτζήδες.

Για τα τραπεζοκαθίσματα υπογράμμισε πως θέτει σαν «κόκκινη γραμμή τα δύο μέτρα ελεύθερου πεζοδρομίου. Δεν κάνω πίσω σε αυτό ούτε μισό πόντο. Δύο μέτρα θα είναι καθαρό το πεζοδρόμιο, αλλιώς οι καταστηματάρχες να μην ανοίγουν μαγαζί ή να μην έχουν καθόλου τραπεζοκαθίσματα έξω», σημείωσε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα προχωρήσει η προσπάθεια για την εξωστρέφεια της πόλης, δίνοντας τα εύσημα για την προώθηση της «Διπλωματίας Πόλεων» στον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης Σπύρο Πέγκα. «Με συστηματική δουλειά καταφέραμε να σπάσουμε τα τείχη της απομόνωσης», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάληψη διοργάνωσης του EuroPride 2020.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι επόμενοι χώρες – στόχοι , είναι η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Αλβανία, χώρες που έρχονται οι πολίτες γρήγορα στην πόλη μας.  

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε επιτυχημένο τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, επαναλαμβάνοντας την υποχρέωση της χώρας να φιλοξενήσει 70.000 πρόσφυγες. «Είμαστε, εξάλλου, ίσως ο μόνος δήμος που διαχειριστήκαμε τόσο αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση αναλαμβάνοντας περισσότερες ευθύνες που δε μας αναλογούσαν, τις οποίες κάποιοι άλλοι αρνούνταν να αναλάβουν», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επανέλαβε πώς δεν θα συμμετέχει και πως είναι λάθος να γίνονται συλλαλητήρια την ώρα που γίνονται διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο.