Skip to main content

Φωνές αισιοδοξίας για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση

Ξένος επενδυτής, με συμφέροντα στην Ελλάδα, είπε στη Voria.gr, πως η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, τελικά, θα εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα χαλάρωσης.

Υπάρχουν και αισιόδοξες φωνές, αναφορικά με την επόμενη μέρα της Ελλάδας, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο. Χθες βράδυ, ξένος επενδυτής, με συμφέροντα στην Ελλάδα, έλεγε στη Voria.gr, πως αίσθησή του είναι ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τελικά, θα εντάξει την χώρα στο πρόγραμμα χαλάρωσης (QE). Και μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, υπολόγιζε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί προς το τέλος του α' τριμήνου του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του β' τριμήνου. Πρόσθετε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι θα δώσει στην Ελλάδα το «δώρο», αν καταλάβει ότι οι αξιολογήσεις κλείνουν στην ώρα τους. Κατά συνέπεια, πριν καν ολοκληρωθεί και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση.

Η ίδια πηγή υποστήριζε ότι από τις ενημερώσεις που κάνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, προκύπτει ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και ότι γνωρίζει πως δεν έχει να ελπίζει στο χρέος, παρά μόνο στο QE. Υπό έναν όρο όμως: Να μην γίνει η μεγάλη ανατροπή με την οριστική φυγή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ως προς αυτή την προοπτική ομως οι απόψεις διίστανται. Οταν ρωτήσαμε αρμόδια ελληνική πηγή για την εντύπωση που της άφησε η τελεκόνφερανς της περασμένης Παρασκευής, με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, η απάντηση που έδωσε ήταν: «Σαν αποχαιρετιστήρια». Και μολονότι δεν ομολογείται, υπάρχουν σοβαροί παράγοντες στην Αθήνα που πιστεύουν ότι δύσκολα θα παραμείνει στο Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως άλλωστε μετέδωσε χθες το Reuters και παρά τις επίσημες διαψεύσεις που ακολούθησαν...