Skip to main content

Η επιχειρηματικότητα στα Γρεβενά

Πλήγμα έχουν δεχτεί οι κλάδοι των κατασκευών και του τουρισμού λόγω της κρίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελετηρίου Γρεβενών, κ.Νικόλαο Ράμμο.
Γράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών, κ.Νικόλαος Ράμμος

Αδιαμφισβήτητα η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε προβλήματα και στις τοπικές επιχειρήσεις του νομού μας. Τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι μικρά, σε σχέση με άλλους νομούς αλλά παρόλα αυτά υπαρκτά. Το ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται στις επιχειρήσεις του νομού Γρεβενών εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι μικρά οφείλεται κυρίως στη δομή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Πρόκειται για πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται κυρίως στις προσπάθειες των ιδίων των επιχειρηματιών χωρίς μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις και δραστηριοποιούνται σε μία περιοχή που εκ’ πεποιθήσεως στηρίζει την τοπική επιχειρηματικότητα. Ένα από τα βασικά προβλήματα των επιχειρήσεων του νομού Γρεβενών είναι η έλλειψη ρευστότητας και η μείωση της ζήτησης. Οι κλάδοι που πλήττονται πιο έντονα είναι ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και ο κλάδος του τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια και ανεξάρτητα από την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση, καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να αναπτυχθεί κυρίως ο τομέας των υπηρεσιών. Καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθούν οι διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού αξιοποιώντας τόσο τις φυσικές ομορφιές του νομού όσο και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε από άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τόσο η εξυπηρέτηση όσο και οι υποδομές τους βρίσκονται σε ικανοποιητικότατο επίπεδο. Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση των οδικών και μεταφορικών υποδομών αποτελούν τα κύρια πλεονεκτήματα του νομού.

Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού έφερε τους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων μείωσε τις αποστάσεις στο ελάχιστο. Περιοχές όπως ο εθνικός δρυμός της Βάλια Κάλντα, ο ορεινός όγκος της Πίνδου με τις απαράμιλλες ομορφιές της και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών και επισκεπτών. Αναμφισβήτητα το φυσικό περιβάλλον στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για το νομό Γρεβενών.
 
Το ίδιο συμβαίνει και με το ανθρωπογενές περιβάλλον, αυτό δηλαδή που δημιούργησε ο ίδιος ο άνθρωπος στο πέρασμα του χρόνου με τις παλαιές εκκλησίες του 11ου & 12ου αιώνα, τα μοναστήρια τα πάμπολλα πετρόκτιστα γεφύρια τα οποία αποτελούν πρότυπα αρχιτεκτονικής κατασκευής αλλά και τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, τα οποία κορυφώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, συμβάλλουν στην ποικιλότροπη ανάπτυξη του νομού μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο Ν. Γρεβενών αργά αλλά σταθερά υλοποιεί το αναπτυξιακό του όραμα το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

 - Την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων για την παραγωγή πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
 - Την υιοθέτηση, αμοιβαία επωφελούμενων περιβαλλοντικών – οικονομικών μεθόδων παραγωγής στην κατεύθυνση διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.
 - Τη διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου κοινωνικού ιστού, ώστε να δοθεί προοπτική στην αναζωογόνηση των διαφόρων μειονεκτουσών περιοχών, κυρίως των αγροτικών και ορεινών περιοχών.
 - Την ενθάρρυνση της διάδοσης νέων τεχνολογιών και την ενεργητική ανάπτυξη δεξιοτήτων, κυρίως μέσω των τμημάτων του ΤΕΙ στα Γρεβενά και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου με την διάχυση νέων τεχνολογιών, την παροχή ίσων ευκαιριών και την διεύρυνση συνεργασιών και δικτυώσεων.
 - Την προώθηση της έννοιας της ποιότητας, σε συνδυασμό με την εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων.
 - Την εισαγωγή και ενίσχυση μεθόδων παραγωγής συμβατών με περιβαλλοντικά πρότυπα συνδράμοντας στην διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς.
 - Την προώθηση ήπιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια ανάπτυξης της ευρύτερης τοπικής οικονομίας.

Αλλά το σημαντικότερο είναι η έμφαση στην καινοτομία. Η ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, απαιτεί αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων που αφορούν τις νέες προτιμήσεις των καταναλωτών για υγιεινά, ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου και της ανάπτυξης μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου με διαπραγματευτική δύναμη. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη, ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας και η αύξηση της παραγωγικότητας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ουσιαστικής αναβάθμισης της θέσης των επιχειρήσεων στον ανταγωνισμό.  Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα είναι και η επιχειρηματική καινοτομία. Δεν αρκεί ένα προϊόν όμως να είναι απλώς ποιοτικό ή παραδοσιακό ή οτιδήποτε άλλο, αν δεν συνδυάζεται με τους όρους της ανταγωνιστικότητας (κόστος παραγωγής και πώλησης) και της καινοτομίας (συσκευασία, μέτρα προώθησης κλπ.).

Η ανάπτυξη του νομού Γρεβενών μπορεί και πρέπει να βασίζεται σε ένα «Σύμφωνο Τοπικής Ανάπτυξης» το οποίο θα στηρίζεται στο τρίπτυχο: Πρωτογενής Τομέας – Περιβάλλον – Τουρισμός. Μέρος των προτάσεων αυτών είναι:

 - Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των εκμεταλλεύσεων για την παραγωγή πιστοποιημένων ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο κλάδος τη βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νομού μας.
 - Η διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου κοινωνικού ιστού, ώστε να δοθεί προοπτική στην αναζωογόνηση των διαφόρων μειονεκτουσών περιοχών στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού και ενίσχυσης του αγροτουρισμού.
Εκμεταλλευόμενοι το πλούσιο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον μπορεί να αναπτυχθεί ο κλάδος των εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε συνδυασμό με το χιονοδρομικό κέντρο βασιλίτσας.
 - Η εισαγωγή και ενίσχυση μεθόδων παραγωγής συμβατών με περιβαλλοντικά πρότυπα συνδράμοντας στην διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και η προώθηση ήπιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια ανάπτυξης της ευρύτερης τοπικής οικονομίας κάτι που ξεκίνησε ήδη και που έχει ως στόχο την ανακήρυξη του νομού σε «πράσινο νομό».
 - Η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου με την διάχυση νέων τεχνολογιών, την παροχή ίσων ευκαιριών και την διεύρυνση συνεργασιών και δικτυώσεων (clusters).

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Γρεβενών ενισχύει συστηματικά την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων. Συμμετέχει σε κοινές, με άλλα επιμελητήρια, δράσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη όλων των κλάδων.