Skip to main content

Η επιτροπεία της Ελλάδας θα συνεχίζεται στο ...διηνεκές

Η εποπτεία (και) στην περίπτωση της Ελλάδας θα συνεχισθεί και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της, τον Αύγουστο του 2018.

Το μήνυμα που έρχεται από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα είναι κάτι παραπάνω από σαφές και ξεκάθαρο. Η εποπτεία (και) στην περίπτωση της Ελλάδας θα συνεχισθεί και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της, τον Αύγουστο του 2018. Ακόμα και αν η χώρα μας πετύχει «καθαρή έξοδο» από το τρέχον μνημόνιο. Η διαδικασία θα συνεχίζεται έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχουν δοθεί στη χώρα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων, κάτι το οποίο έχει κάνει σαφές και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη απειλή προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της ελληνικής πλευράς, αν και δεν είναι κάτι καινούργιο, τόσο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η υποχρέωση αυτή είναι συμβατική και γνωστή σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων οκτώ ετών. Ωστόσο, είναι και κάτι που απεύχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, για ευνόητους λόγους.

Το πρόβλημα είναι ότι εκτός συνόρων έχουν αρχίσει να μιλούν για τη συγκεκριμένη προοπτική σχεδόν ανοικτά. Για παράδειγμα, η αναφορά που γίνεται στο κομμάτι της προληπτικής γραμμής πίστωσης παραπέμπει ευθέως σε αυτή την προοπτική. Η οποία, συν τοις άλλοις, θα συνεπάγεται εξάμηνη εποπτεία της οικονομίας της Ελλάδας από τους θεσμούς, όσοι κι αν είναι αυτοί.

Το γεγονός δε ότι κορυφαία ονόματα της διεθνούς οικονομικής σκηνής εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την επόμενη μέρα, είναι από μόνο του ένα πολύ ανησυχητικό γεγονός.