Skip to main content

Η επιστολή Τσίπρα σε Γιούνκερ με την ελληνική πρόταση

Δείτε την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, στην οποία περιλαμβάνονται τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα.

Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς παρουσιάζει περιληπτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μαζί με το συνολικό κείμενο των προτάσεων.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται:

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Συνημμένα θα βρείτε την ολοκληρωμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις και τα νομοθετικά projects που θα αναλάβει η κυβέρνηση της Ελλάδας και θα εφαρμόσει στο πλαίσιο της συμφωνίας επέκτασης της MFAFA της 20ης Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών για το διάστημα 2015-2016, ήταν απόλυτη και ολοκληρωμένη.

Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση από τους θεσμούς αφορά ότι τα κατάλληλα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα δημοσιονομικούς στόχους 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% του ΑΕΠ για το 2016 και ως εκ τούτου τα σχετιζόμενα μέτρα θα πρέπει να ανέρχονται σε 1,5% του ΑΕΠ το 2015 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ προβλέπουν αύξηση στα δημόσια έσοδα από παραμετρικά μέτρα κατά 1,51% του ΑΕΠ το 2015 και 2,87% του ΑΕΠ το 2016.

Παράλληλα, τα έσοδα από τα προτεινόμενα διοικητικά μέτρα ανέρχονται αθροιστικά στο 0,91% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,31% του ΑΕΠ το 2016.

Με βάση τα προαναφερθέντα καθίσταται ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές διολισθήσεις και πως οι απαιτούμενοι στόχοι έχουν ξεπεραστεί.