Skip to main content

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στη Θράκη και η προσπάθεια αποπομπής του Κοτζιά

Η έλλειψη σεβασμού της Ραχήλ Μακρή, η ιστορία που διδάχθηκε ο Τσίπρας για τη Θεσσαλονίκη και το δίλημμα για τους Τούρκους διωκόμενους.

Στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για συνάντηση  με τον Α. Τσίπρα, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Θράκη ως "ιδιώτης", μετά από 13 χρόνια που είχε να την επισκεφθεί Τούρκος πρωθυπουργός. Αντίστοιχη επίσκεψη είχε πραγματοποιήσει το 2004 ως πρωθυπουργός ο Ταγίπ Ερντογάν, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Η επίσκεψη του Γιλντιρίμ προφανώς αφορά την προετοιμασία νέας πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας. Πρόκειται γι’ αυτήν την πενταμερή, που την αρνιόμασταν και θέσαμε -σωστά- κόκκινη γραμμή. Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση πάσχει από αχρωματοψία και δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή που να μη παραβίασε.

Μια ανάρτηση της Ραχήλ Μακρή στο τουίτερ, δείχνει μάλλον έλλειψη σεβασμού απέναντι σε έναν άνθρωπο που δίνει μάχη με τον καρκίνο. Κάνοντας μικροπολιτική, για να μη ειπωθεί κάτι χειρότερο, και ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν στο χειρουργείο για νεοπλασία στον προστάτη, η Ρ. Μακρή τον εγκάλεσε γιατί πήγε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο!

Και η πλάκα είναι ότι το Νοέμβριο του 2014 υπήρξε είδηση στην Espresso η οποία αναφερόταν στο ότι για μια σοβαρή περιπέτεια υγείας της, η Ραχήλ Μακρή είχε επιλέξει ιδιωτικό θεραπευτήριο των βορείων προαστίων και όπως κάνουν οι κανονικοί άνθρωποι κανείς δεν την είχε ψέξει γι' αυτό! Θα το λησμόνησε φαίνεται.

Ο Α. Τσίπρας στη συνάντηση με τον Νετανιάχου είπε και ότι «την ιστορία της Θεσσαλονίκης τη μοιραζόμαστε Ελλάδα και Ισραήλ». Πού την διδάχθηκε την ιστορία ο Τσίπρας; Σε διάλειμμα των καταλήψεων; Είναι σε θέση να κατανοήσει ότι τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν προηγούμενα; Και όταν μάλιστα είναι αναληθείς;

Έχουν βαλθεί να διώξουν τον Κοτζιά. Από την πρώτη στιγμή της υπουργοποίησής του θύμωσαν επειδή δεν πήρε την καρέκλα ΣΥΡΙΖΑίος. Είναι τώρα αποφασισμένοι να ζητήσουν την κλήση του υπουργού Εξωτερικών στο προεδρείο της Κ.Ο. για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την απαντητική του επιστολή για ερώτηση που του κατέθεσαν 25 βουλευτές που την υπέγραψαν.

Και η ερώτηση ήταν άσχετη με το ΥΠΕΞ. Είχε να κάνει με ειδήσεις του ξένου τύπου ότι η Ελλάδα επαναπροωθεί τάχιστα τους διωκόμενους Τούρκους από τον Ερντογάν. Φαίνεται ότι έρχονται πολλοί, και δεν το πληροφορούμαστε επειδή τους ξαναστέλνουμε αμέσως πίσω. Υπέβαλαν την ερώτηση στον Κοτζιά, ενώ αρμόδιοι είναι ο Μουζάλας και ο Τόσκας, ίσως κι ο Κοντονής. Αλλά τα καλά παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ασυλία. Στόχος είναι ο Κοτζιάς, όπως ήταν και ο Πανούσης, επειδή δεν ορκίστηκαν στον Στάλιν.

Πάντως, αρχίζει να έχει διεθνείς διαστάσεις η κατηγορία που εκτοξεύεται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, ότι προχωρά στην επιστροφή διωκομένων Τούρκων, ενώ ζητούν άσυλο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σύγκρουση ανθρωπιστικών κινήτρων με την εθνική ασφάλεια. Δεν είναι ένας και δυο που θέλουν να φύγουν από την Τουρκία. Αν δημοσιοποιηθεί ότι η Ελλάδα δίνει σε όλους άσυλο, σε λίγο θα αποκτήσουμε τριπλάσιο πληθυσμό.

Από την άλλη όμως, πώς τους στέλνεις πίσω, γνωρίζοντας τι θα υποστούν; Ποιος μπορεί να απαντήσει χωρίς επιφυλάξεις;