Skip to main content

Το λάθος των αγροτών και η... μπερδεμένη πορεία προς τη Μεσογείων

Η λανθασμένη επιμονή των αγροτών, η... μπερδεμένη πορεία προς τη Μεσογείων και η ανησυχία μήπως ο Ερντογάν ξέρει κάτι που δεν... ξέρουμε.

Γιατί ο Ερντογάν μίλησε για «καθυστέρηση έκδοσης» των 8 Τούρκων αξιωματικών και όχι για «απόρριψη του αιτήματος έκδοσης»; Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε εμείς; Δόθηκε πάλι καμιά υπόσχεση παρασκηνιακά; Ή απλώς, πίστεψε πως οι απειλές του θα εκφοβίσουν την κυβέρνηση (που δεν το αποκλείω, πάντως, εντελώς).

Την ώρα που ο Τούρκος ΓΕΕΘΑ περιδιάβαινε τα Ίμια, στην 21η επέτειο των ντροπιαστικών γεγονότων του 1996, λόγω καταφανέστατης ακαταλληλότητας των τότε αρμοδίων πολιτικών, το ΑΠΕ μετέδωσε: «Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα αντιφασιστική διαδήλωση και πορεία με κατεύθυνση την αμερικανική πρεσβεία και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Στην πορεία εκατοντάδες διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του φασισμού και του ρατσισμού με αφορμή τη σημερινή επέτειο για τα Ίμια».

Δεν καταλαβαίνω, ούτε νομίζω πως καταλαβαίνουν αυτοί που διοργάνωσαν την πορεία. Διαδήλωναν κατά της φασιστικής Τουρκίας; Διαδήλωναν για να τιμήσουν τους νεκρούς Έλληνες στρατιωτικούς που έπεσαν εκεί; Διαδήλωναν κατά της Χρυσής Αυγής, επειδή οργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει τους ήρωες [τα άλλα κόμματα, γιατί όχι;] και κατά την κρίση των αντιφασιστών, δεν έπρεπε να τιμηθούν; Όποιος κατάλαβε, ας το πει και σε μένα, όπως και το μήνυμα από το πανό «Κοινός αγώνας με Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές».

Οι αγρότες επιμένουν να κλείσουν συνοριακές διαβάσεις. Προφανώς και δεν έχουν αντιληφθεί ότι άλλαξαν οι καιροί. Όταν τα περασμένα χρόνια έκαναν τα ίδια, ο αστικός κόσμος αδιαφορούσε για το γεγονός ότι επί δύο δεκαετίες οι αγρότες ήσαν η πιο ευνοημένη κοινωνική τάξη, και μάλιστα με σκανδαλώδη τρόπο [αδιαφανής λειτουργία συνεταιρισμών, επιδοτήσεις που πήγαιναν στα καμπαρέ που φύτρωναν σε επαρχιακούς δρόμους, με πλαστά στοιχεία αλλά και αποσύρσεις λίθων και χωμάτων ομού με προϊόντα, και άλλα πολλά], και έπαιρνε κι αυτός το μερτικό του.

Τώρα που αυτά τελείωσαν, και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, τελείωσε και η ανοχή. Η κοινωνική συμπαράσταση πάει περίπατο, και αντί να βλέπονται με συμπάθεια οι κοινωνικοί αγώνες πληττομένων ομάδων [και οι αγρότες είναι σήμερα πληττόμενοι, και τους χρειάζεται η ελληνική παραγωγή] προκαλούν οργή με αντικοινωνικές συμπεριφορές συνδικαλιστών που με μαγκιές θέλουν να διατηρήσουν την θέση τους.

Ο Γιορντάν Αραμπατίζεφ, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Διεθνών Μεταφορέων της Βουλγαρίας, προειδοποιεί ότι οι βουλγαρικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε αντίποινα, αν οι Έλληνες αγρότες αποκλείσουν τα σύνορα, μη επιτρέποντας την είσοδο στη Βουλγαρία των φορτηγών με ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ψάρια.

Με τον τρόπο που αντέδρασαν οι Τούρκοι στην περίπτωση της μη έκδοσης των 8 αξιωματικών, με άμεσες και έμμεσες απειλές, είναι σχεδόν βέβαιο πως δύσκολα θα βρεθεί Έλληνας που να υποκύψει, ομολογώντας ότι υπακούει σαν ραγιάς στις εντολές του πασά. Είπαμε ότι ξεφτιλίσαμε πλήρως τον τόπο μας, αλλά ίχνη αξιοπρέπειας μας έμειναν [ελπίζω, δηλαδή].