Skip to main content

Η επιχείρηση για τη βόμβα στο Κορδελιό κόστισε 171.000 ευρώ

Αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για το κόστος της επιχείρησης του προηγούμενου Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Συνολικά 171.000 ευρώ (με ΦΠΑ) κόστισε η εξουδετέρωση της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που είχε βρεθεί στο Κορδελιό τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επωμίστηκε αυτό το ποσό, προκειμένου να γίνει όλη η καμπάνια ενημέρωσης του κοινού και λήψης των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας, ώστε να απομακρυνθεί με επιτυχία η βόμβα, που είχε βρεθεί σε πρατήριο υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, στην Πιερία, από τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπη Στεργιάδη, το συνολικό κόστος με ΦΠΑ ανήλθε στα 171.000 ευρώ.

Το κόστος αυτό αφορούσε στην καμπάνια που έγινε και ήταν εκτεταμένη. Αναλυτικά τα ποσά, όπως τα περιέγραψε ο κ. Στεργιάδης είναι:

-Υλικά Τροχαίας (κώνοι, μπαριέρες, γιλέκα, ασύρματοι κτλ.): 19.000 ευρώ.

-Σχεδιασμός εκστρατείας ενημέρωσης και λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου: 66.500 ευρώ.

-Καμπάνια δημοσιοποίησης ενημερωτικού μηνύματος μέσω 53 ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Internet): 86.000 ευρώ.

Το τηλεφωνικό κέντρο που λειτούργησε η Περιφέρεια τις μέρες πριν την επιχείρηση απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης της βόμβας δέχτηκε περισσότερες από 35.000 κλήσεις, ενώ η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου είχαν αναρτηθεί όλες οι πληροφορίες για την εκκένωση της περιοχής γύρω από τη βόμβα δέχτηκε περισσότερες από 500.000 επισκέψεις.

«Έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (Πέμπτη – Κυριακή) να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί η οργανωμένη απομάκρυνση 72.000 κατοίκων μιας περιοχής. Η επιχείρηση ήταν επιτυχημένη και προφανώς το κόστος ήταν μεγάλο, αλλά είναι ανεκτίμητο μπροστά στην ασφάλεια των πολιτών. Το μήνυμα έφτασε σε όλους τους πολίτες και η καμπάνια λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά κι αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνουμε όσοι εργαστήκαμε για να πάνε όλα καλά. Θέλαμε να ενημερωθεί άμεσα ο κόσμος για την ανάγκη της εκκένωσης και τα μηνύματα μεταδόθηκαν σε prime time ζώνες. Ήταν έκτακτη ανάγκη... Αν δεν κάναμε όλη αυτή την επείγουσα προεργασία εντός τριών τεσσάρων ημερών που είχαμε στη διάθεσή μας δεν θα υπήρχε ενημέρωση όλων και μπορεί να πηγαίναμε σε καταστροφικά φαινόμενα και να μιλούσαμε τώρα για άλλες καταστάσεις όχι εξαιτίας έκρηξης της βόμβας, αλλά από αμέλεια, από μποτιλιαρίσματα, από συγκρούσεις, από κλοπές ή άλλες παράνομες ενέργειες κτλ.», τόνισε ο κ. Στεργιάδης.