Skip to main content

ΕΒΕΘ: Ευνοϊκές συνθήκες για συμμετοχή σε έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας

Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες συμμετείχαν στο φόρουμ του ΕΒΕΘ όπου ενημερώθηκαν για έργα και προγράμματα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι ευκαιρίες που προσφέρονται από τα προγράμματα και τα έργα που χρηματοδοτούν η Παγκόσμια Τράπεζα, η EBRD και η Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως παρουσιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Γραφείο Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, που εδρεύει και λειτουργεί στο ΕΒΕΘ από το 2004.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου, στην εκδήλωση συμμετείχαν 50 Έλληνες επιχειρηματίες και 15 επιχειρηματίες από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, οι οποίοι  ενημερώθηκαν για τα έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα και που αφορούν, κυρίως, στην προμήθεια αγαθών, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την κατασκευή δημοσίων έργων. Επίσης, ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της EBRD και της Παρευξείνιας Τράπεζας για τα έργα που χρηματοδοτούν τόσο για προμήθειες και, κυρίως, για συμβουλευτικές υπηρεσίες, όσο και για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια του φόρουμ, οι συνέργειες με τοπικές επιχειρήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποιον διαγωνισμό σε γειτονική χώρα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η νέα πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας (WB), η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τη συμμετοχή και ελληνικών επιχειρήσεων στα προγράμματα προμηθειών και έργων, που υλοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, ανά την υφήλιο, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων του εν λόγω οργανισμού. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε, η άρση περιορισμών ανοίγει το δρόμο σε ολοένα και περισσότερες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα της World Bank.

Σύμφωνα με τον ειδικό προμηθειών της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σάντρο Νοζάτζε για το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2017, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει έως τώρα 101 συμβόλαια, αξίας 1,094 δισ. δολάρια, για τη συμμετοχή τους σε έργα και προμήθειες με χρηματοδότηση της WB, τα οποία αφορούν αγαθά, δημόσια έργα, συμβουλευτικές υπηρεσίες και μη συμβουλευτικές υπηρεσίες. Όπως διευκρίνισε ο υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα και σύμβουλος του ΕΒΕΘ, Θεόδωρος Αξυλιθιώτης τα στοιχεία αφορούν επιχειρήσεις αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και όχι θυγατρικές τους με έδρα τα Βαλκάνια. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι το νέο πλαίσιο δημιουργεί ακόμη πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στα προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ μέχρι πρόσφατα, ειδικά για την κατασκευή δημόσιων έργων και την προμήθεια αγαθών, το βασικό κριτήριο επιλογής ήταν η χαμηλότερη τιμή -ένα πεδίο  στο οποίο… υστερούσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις έναντι ανταγωνιστών, σε χώρες χαμηλού κόστους- από τον Ιούλιο του 2016 «μετράει» και η ποιότητα εξίσου με την τιμή.

Όσον αφορά στην «ακτινογραφία» των μέχρι στιγμής χρηματοδοτήσεων από την Παγκόσμια Τράπεζα, τη μερίδα του λέοντος στα δημόσια έργα και την προμήθεια αγαθών την έπαιρναν μέχρι πρότινος χώρες χαμηλού κόστους, κάτι που αναμένεται να αλλάξει στο εξής καθώς στο παιχνίδι μπορούν να μπουν και χώρες του δυτικού κόσμου, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν εύκολα να χτυπήσουν έργα μόνο με τη χαμηλή τιμή. Αντίθετα, ο τομέας των συμβουλευτικών υπηρεσιών επιδεικνύει ήδη εξαιρετικές επιδόσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της μακράς εμπειρίας τους από τα έργα της ΕΕ, αλλά και από τη δραστηριοποίησή τους στα Βαλκάνια.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των έργων που αναλαμβάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με βάση, όμως, τον αριθμό και όχι την αξία.

Το επιχειρηματικό φόρουμ  θα πραγματοποιηθεί και αύριο, Τετάρτη, στο ΕΒΕΑ, στην Αθήνα, σε συνδιοργάνωση του ΕΒΕΘ, του ΕΒΕΑ και του Γραφείου Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, που εδρεύει και λειτουργεί στο ΕΒΕΘ.