Skip to main content

Οι επενδύσεις και η μέρα της Μαρμότας...

Για μια ακόμα φορά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για να προχωρήσει μια επένδυση θα πρέπει να είναι 100% ιδιωτική. Αλλιώς...

Η επένδυση στο κυβερνητικό πάρκο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ «μυρίζει» εμπλοκή. Ο «Τειρεσίας» πληροφορείται «εξ εγκύρων πηγών», που λένε, ότι επίκεινται προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Θα εστιάζουν κυρίως στην παραβίαση των όρων δόμησης, που συνεπάγεται η σχεδιαζόμενη επένδυση εκεί. Το συμπέρασμα; Ακόμα κι αν το σχέδιο δεν ξεχαστεί θα αργήσει πολύ να υλοποιηθεί.

Η μελέτη πάντως για την αποχώρηση όλων των υποδομών και των δραστηριοτήτων της ΠΥΡΚΑΛ από την περιοχή έχει ολοκληρωθεί. Αυτό τουλάχιστον μας λένε κυβερνητικές πηγές. Επίσης, η αρμόδια εποπτική επιτροπή του project (υπό τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση) εξακολουθεί να συνεδριάζει κάθε Τρίτη μεσημέρι, για να παρακολουθεί την πρόοδο του. Με τη συμμετοχή και του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου. Ωστόσο, αν μπει το ΣτΕ στην ιστορία τότε δεν αποκλείεται «Βοτανικός 2».

Κι αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα του επιχειρείν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το συναντά κανείς σχεδόν παντού. Ο «Τειρεσίας» πληροφορείται για παράδειγμα ότι και η επένδυση στον Αστακό επίσης «μύριζε» καθυστέρηση. Εκεί όπου εδώ και μια πενταετία υποτίθεται ότι θα είχε φτιαχτεί η μεγαλύτερη μαρίνα της ανατολικής Μεσογείου, με εμπλοκή αραβικών κι ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων. Ωστόσο, και αυτή παρέμενε μέχρι την εβδομάδα που πέρασε όμηρος ρύθμισης εκκρεμοτήτων.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια εν προκειμένω έχει να κάνει με το γεγονός ότι για να ξεκολλήσει το συγκεκριμένο project παρενέβη το Μέγαρο Μαξίμου. Ασχολήθηκε ακόμα και με την μετακίνηση ιχθυοτροφικών μονάδων από την περιοχή. Φανταστείτε, λοιπόν, τι είχε να γίνει αν δεν είχε παρέμβει δηλαδή.

Για αυτό και για μια ακόμα φορά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για να προχωρήσει μια επένδυση θα πρέπει να είναι 100% ιδιωτική. Αλλιώς...

Ακόμα και σε περιόδους όπως η σημερινή. Γιατί αποδεικνύεται ότι αν υπάρχει όρεξη και σχέδιο ακόμα και η πανδημία ανοίγει επιχειρηματικούς δρόμους. Πάρτε για παράδειγμα τις αλυσίδες που πωλούν ψωμί. Αντιλήφθηκαν ότι τα νέα δεδομένα ευνοούν το delivery. Κι αφού αποφασίζουν να το κάνουν, γιατί να μην το διευρύνουν επιχειρηματικά; Κάπως, έτσι, για παράδειγμα, η «Βενέτης» με shop in shop ξεκίνησε πιλοτικά να βάζει και μαγειρευτό φαγητό αλλά και γύρο, σουβλάκια κ.λπ. σε μαγαζιά της. Η αρχή γίνεται από την Ομόνοια.

Άλλο παράδειγμα; Ο όμιλος Μήτση ανανέωσε τη σύμβαση συνεργασίας του με τον γαλλικό ξενοδοχειακό όμιλο Accor. Και έτσι ο τελευταίος θα συνεχίσει να έχει το μάνατζμεντ της Sofitel στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ).

Το συμπέρασμα; Οπου δεν μπερδεύεται με οποιονδήποτε τρόπο το δημόσιο, όλα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα στην Ελλάδα του 2021. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς συνέβαινε και πριν δέκα ή είκοσι ή τριάντα χρόνια.