Skip to main content

TAVI, η επέμβαση του μέλλοντος για τους καρδιοπαθείς στον Άγιο Λουκά

Στην Κλινική «Άγιος Λουκάς» εφαρμόζεται η μέθοδος αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας σε καρδιοπαθείς χωρίς εγχείρηση αλλά διαδερμικά.

Την «επέμβαση του μέλλοντος» για τους καρδιοπαθείς υψηλού και μέσου χειρουργικού κινδύνου εφαρμόζουν γιατροί στην Κλινική «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τη διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας ή αλλιώς “TAVI”, που εφαρμόζεται σε ασθενείς που χρειάζονται αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας της καρδιάς, χωρίς όμως να υποβληθούν σε ανοικτή επέμβαση.

Η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας ξεκίνησε πριν από 15 περίπου χρόνια με πολλές δυσκολίες. Η μέθοδος αρχικά αφορούσε ασθενείς πολύ υψηλού χειρουργικού κινδύνου, για τους οποίους μία χειρουργική επέμβαση ήταν πλήρως αποτρεπτική. Στην πορεία όμως των ετών, η μέθοδος εξελίχθηκε, εμφανίστηκαν νεότερες βαλβίδες πολύ πιο εξελιγμένες από τις αρχικές και συγχρόνως μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για χειρουργική επέμβαση ή σε ανεγχείρητους ασθενείς. Τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα και ίσως καλύτερα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου σε σύγκριση με τη χειρουργική επέμβαση. Πιο πρόσφατα, ανακοινώθηκαν μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες που επιβεβαιώνουν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα, όχι μόνο σε ασθενείς υψηλού, αλλά και σε ασθενείς μέσου κινδύνου, αποτελέσματα συγκρίσιμα με αυτά της χειρουργικής επέμβασης.

Τη μέθοδο εφαρμόζει στους ασθενείς του ο γιατρός του «Άγιου Λουκά», Πέτρος Δάρδας, ένας από τους πιο έμπειρους επεμβατικoύς καρδιολόγους στην Ελλάδα. Μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Δάρδας εξηγεί πως η “TAVI” έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την αντίστοιχη χειρουργική επέμβαση.

Η ανάρρωση των ασθενών είναι πιο γρήγορη, αφού δεν υπάρχει τομή. Οι ασθενείς συνήθως μένουν στην εντατική για μία έως δύο ημέρες και μπορούν να πάρουν εξιτήριο την τέταρτη ημέρα. Σημειωτέον ότι αυτοί οι ασθενείς είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας και πολύ αυξημένου χειρουργικού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κ.Δάρδα, έχει βρεθεί σε μελέτες παρακολούθησης ότι οι καινούργιες βαλβίδες εμφανίζουν πολλαπλά πλεονεκτήματα μακροβιότητας και ελαχιστοποιούν τις επιπλοκές, όπως π.χ. η παραβαλβιδική διαφυγή. «Σαφώς και υπάρχουν και μειονεκτήματα ακόμη και στις τελευταίας γενιάς βαλβίδες. Τα σημαντικότερα αυτών είναι η παραβαλβική διαφυγή (η οποία σημειωτέον έχει βελτιωθεί με τις βαλβίδες τελευταίας γενιάς), αλλά και η ανάγκη για τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη, η οποία με τις βαλβίδες νέας γενιάς αφορά ένα ποσοστό περίπου 10% των ασθενών. Όσον αφορά τα εγκεφαλικά επεισόδια, όλες οι μεγάλες μελέτες δεν έδειξαν καμία αξιοσημείωτη διαφορά σε σύγκριση με τις χειρουργικές επεμβάσεις. Ένα επιπλέον μειονέκτημα της διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας είναι - προς το παρόν – το αυξημένο κόστος της βαλβίδας, το οποίο όμως αναμένεται να μειωθεί με την ευρεία αποδοχή της μεθόδου», επισημαίνει ο κ.Δάρδας.

«Πιστεύω ότι η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας θα είναι η επέμβαση του μέλλοντος. Σε μερικά χρόνια όλες οι επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας θα γίνονται διαδερμικά», λέει ο κ. Δάρδας και προσθέτει ότι καθώς οι βαλβίδες εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο, σύντομα και στη χώρα μας θα αυξηθούν οι ενδείξεις και σε ασθενείς μέσου χειρουργικού κινδύνου.