Skip to main content

Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και το «Μολών λαβέ» στους Τούρκους

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ σε Ελλάδα, η αντίδραση της Τουρκίας στις ρωσικές ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας και η τακτική Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν.

Έμμεση αναφορά στην Ελλάδα έκαναν οι Αμερικανοί, που θέλουν οπωσδήποτε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μια και οι Ρώσοι καραδοκούν! Η αναφορά συνιστά μια έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά να μη θέσει εμπόδια όπως και το 2008, αφού η «μεγάλη εικόνα» αφορά τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

Και προσέξτε, το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για την δική του «μεγάλη εικόνα», ενώ οι ελληνικές ευαισθησίες αποτελούν για τους ισχυρούς… «υποενότητα»! Έτσι ακριβώς χαρακτηρίζουν την δική μας «μεγάλη εικόνα». Ας ελπίσουμε ότι η Αθήνα έχει αντιληφθεί τα μηνύματα και θα δράσει κατά τρόπο που θα αποτρέπει περιπέτειες.

Ενδιαφέρον το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Γράφει στην ιστοσελίδα της: «Ιδιαίτερα έντονη είναι η αντίδραση από Τουρκία και "διοίκηση" Κατεχομένων σε ρωσικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας».

Τέτοιες αντιδράσεις καταγράφονται ενδεχομένως για πρώτη φορά και αφορούν την αδιαφορία των Ρώσων στις παράνομες ανακοινώσεις των Τούρκων, τις οποίες θεωρούν ως «μηδενικές», δηλαδή μη ισχύουσες. Οι Τούρκοι ως γνωστόν, εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ δεσμεύοντας τμήματα της κυριαρχίας Κυπριακής Δημοκρατίας, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις ρωσικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας, και οι Ρώσοι αδιαφόρησαν, πραγματοποιώντας τες. Πώς να μη συγχιστεί ο Σουλτάνος…

Ήταν και πριν ενοχλημένος, με τον Τραμπ αυτή την φορά, όχι μόνον επειδή αρνήθηκε να ικανοποιήσει όλα τα τουρκικά αιτήματα, αλλά και επειδή πριν από την συνάντησή τους, ο Αμερικανός Πρόεδρος τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Αιγύπτου, μιας και οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία είναι οι χειρότερες.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Gomhuria, ο Πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε τον αλ Σίσι για τις ισχυρές στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ, τονίζοντας το ενδιαφέρον του να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Με δυο λόγια δηλαδή του είπε «μη φοβάσαι, δε θα σε πουλήσω». Όπως και έγινε. [Και συναντήθηκαν με τον αλ Σίσι και στην Σαουδική Αραβία].

Τώρα, με τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων, η ελληνική πλευρά τους απάντησε ουσιαστικά «Μολών λαβέ». Μόνο που από ελλιπή γνώση της γλώσσας μας, το μολών λαβέ το αποδίδουμε με την φράση «έλα να τα πάρεις». Απλουστευμένη μεταφορά στον νεοελληνικό τύπο της γλώσσας. Όμως, στην ελληνική γλώσσα, για να δηλωθεί το ρήμα «έρχομαι» ή «πορεύομαι» ή «πηγαίνω» κ.λπ. υπάρχουν δεκάδες τύποι, εκ των οποίων ο καθένας έχει μια ειδοποιό νοηματική διαφορά από τον άλλο και δηλώνει κάτι έστω και λίγο αλλά διαφορετικό.

Όταν οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ρήμα «βλώσκω», το οποίο έχει αόριστο «έμολον» και μετοχή αορίστου «μολών», εννοούσαν έρχομαι κάπου ή πηγαίνω κάπου, αφού όμως πρώτα βρίσκω τα ψυχικά αποθέματα, δηλ. το θάρρος της ψυχής. Άρα, όταν ο Λεωνίδας απάντησε στον Ξέρξη με το «μολών λαβέ», δεν εννοούσε απλά «έλα να τα πάρεις», αλλά εννοούσε, όπως θα λέγαμε σήμερα «αν έχεις κότσια έλα να τα πάρεις».

Έγραψε ο Πλάτων: «Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι».