Skip to main content

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΠΑΜΘ στη συνάντηση με ΣΕΒΕ

Το 2015 οι εξαγωγικές επιδόσεις της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης αποτελούσαν το 2,8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών

Συνάντηση της Διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Ιουνίου στα γραφεία της περιφέρειας στην Κομοτηνή. Στη συνάντηση συμμετείχαν από τον ΣΕΒΕ ο Πρόεδρος κ. Κυριάκος Λουφάκης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Χασάπης και  ο Γενικός Διευθυντής κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, ενώ την περιφέρεια ΑΜΘ εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, η Εκτελεστική Γραμματέας κα. Ζωή Κοσμίδου και ο Διευθυντής Γραφείου Περιφερειάρχη κ. Τάσος Παράσχος.

Στόχος της συνάντησης εργασίας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήταν η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η στρατηγική συμμετοχή του ΣΕΒΕ ως φορέας παροχής εξειδικευμένης γνώσης. «Η μεγάλη εμπειρία του ΣΕΒΕ σε θέματα εξωτερικού εμπορίου θα συνδράμει στην ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της περιφέρειας καθώς και στη χάραξη στρατηγικής, η οποία θα συντελέσει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιφέρειας», επισημαίνεται.

Στη συζήτηση, όπως αναφέρεται, τονίστηκε το σημαντικό έργο που επιτελεί το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, εξυπηρετώντας με συνέπεια και αποτελέσματα πληθώρα εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα αλλά και την περιφέρεια ΑΜΘ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μελέτη την οποία εκπονεί αποκλειστικά το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ για τη χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και ανά νομό. Ειδικότερα για την περιφέρεια ΑΜΘ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγωγικές επιδόσεις, οι οποίες αποτελούσαν το 2015 το 2,8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ενώ σε σχέση με το 2014 παρουσίασαν μείωση κατά 2,5%, σε ετήσια βάση. Παράλληλα, οι πιο σημαντικοί εξαγωγικοί κλάδοι για την περιφέρεια ΑΜΘ το 2015 ήταν τα μη μεταλλικά ορυκτά με ποσοστό 21%, η κλωστοϋφαντουργία & ένδυση (21%) και τα τρόφιμα (19%), ενώ οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί ήταν η Τουρκία (15% των εξαγόμενων προϊόντων), η Γερμανία (12%) και η Κίνα (9%). Μέσω της ανάλυσης των εξαγωγικών επιδόσεων σε περιφερειακό επίπεδο υπολογίζονται οι δείκτες εξαγωγικού εμπορίου, οι οποίοι οδηγούν στην αποκάλυψη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει μία περιφέρεια σε κλαδικό επίπεδο, ενώ αναλύονται και οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί.

Η συνεργασία του ΣΕΒΕ με την περιφέρεια ΑΜΘ έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και τη διαμόρφωση στρατηγικής με έμφαση στην παραγωγή και στις εξαγωγές.