Skip to main content

Η ενεργειακή συνεργασία ψηλά στην ατζέντα της ρωσικής κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης από την 81η ΔΕΘ δήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για τον ΟΛΘ και άλλα ελληνικά λιμάνια.

Μεγάλα σχέδια για την ελληνο-ρωσική συνεργασία ειδικά στον τομέα της ενέργειας, υπάρχουν στην ατζέντα της ρωσικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε από το βήμα του Ελληνο- Ρωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Arkady Dvorkovich.

Ο κ. Dvorkovich, άνοιξε τις εργασίες του forum έχοντας μόλις πριν ολοκληρώσει την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι η μεγάλη σε αριθμό αλλά και υψηλές προσωπικότητες ρωσική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποδεικνύει ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία της με την Ελλάδα.

Αυτή η συνεργασία λοιπόν μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς και οπωσδήποτε ένας τομέας κοινού ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια. Βεβαίως, η συνεργασία στον τομέα αυτό επηρεάζεται κατά πολλούς τρόπους από πολιτικά ζητήματα, πρόσθεσε ο κ. Dvorkovich, αλλά με τη Ρωσία να έχει σταθεροποιήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, πιθανώς κάποιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου- κάτι που ενδιαφέρει την Ελλάδα- θα μπορούσε να διέλθει από τη χώρα μας με κατεύθυνση άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος αντιπρόεδρος αποκάλυψε και το ενδιαφέρον της Gazprom, του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα για την Ελλάδα και στον τομέα των ΑΠΕ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων, όπως φάνηκε δεν περιορίζεται στην Ενέργεια. «Δεν μπορέσαμε να κάνουμε μία προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά χαιρόμαστε που κερδίσανε στο διαγωνισμό οι Ιταλοί φίλοι μας», είπε ο κ. Dvorkovich, ένα σχόλιο που έχει πιθανώς ιδιαίτερη βαρύτητα αφού η Trenitalia που κατέθεσε προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί και, όπως είχε γίνει γνωστό, είχε συνομιλίες και με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους.

Πέραν των σιδηροδρόμων, οι Ρώσοι βλέπουν τον ΟΛΘ μα και άλλα λιμάνια, όπως είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, ενώ ενδιαφέρονται και συνεργασίες ρωσικών επιχειρήσεων με επιχειρηματικούς ομίλους από άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο ο κ. Dvorkovich είπε ότι παρά το εμπάργκο υπάρχουν προϊόντα για τα οποία δεν ισχύουν απαγορεύσεις όμως οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να κινηθούν πιο δραστήρια. Κάτι που πρέπει να γίνει για να αξιοποιηθούν τα περιθώρια συνεργασιών στον αγροτοδιατροφικό τομέα- στα προϊόντα γάλακτος και τα αμπελοοινικά- αλλά και στον τουρισμό και στο real estate και στις πρωτοποριακές τεχνολογίες.

Βέβαια, ο κ. Dvorkovich είπε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον επιχειρηματιών μπορεί να εκδηλωθεί και προς την πλευρά της Ρωσίας, η οποία διαθέτει ελεύθερες ζωνες εμπορίου και τεχνολογικά πάρκα, μία μεγάλη αγορά που ίσως παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες στη περιοχή του Καυκάσου.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στα περί εισόδου της οικονομίας σε φάση σταθεροποίησης, μίλησε για την πολυδιάστατη πολιτική διεθνών σχέσεων που ακολουθεί η Ελλάδα ενώ ειδικά για τις σχέσεις με τη Ρωσία τόνισε ότι διαθέτουν μεν ιστορικό βάθος αλλά θα πρέπει να αναβαθμιστούν και στο επίπεδο των οικονομικών σχέσεων.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην πρόοδο στις ελληνο- ρωσικές σχέσεις ενώ είπε πως σε ότι αφορά την Ρωσία η Ελλάδα ακολουθεί μία πολιτική αρχών και έχει ανοικτά δηλώσει την αντίθεσή της σε διακρίσεις που δεν βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.

«Ελπίζουμε», είπε ο αντιπρόεδρος «ότι θα υπάρξουν συνεργασίας επιχειρηματικές στους τομείς του τουρισμού, αλλά και τον αγροτοδιατροφικό, τον ενεργειακό, στο κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, στις νέες τεχνολογίες».

Παρόντες, μεταξύ πολλών εκπροσώπων φορέων και επιχειρηματιών, στο Φόρουμ, ήταν ο αναπλ. Υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας κ. Sergey Levin, ο πρόεδρος της Gazprom, κ. Victor Zubkov, η δ/ντρια του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας & Εμπορίου κ. Zalina Kobesova.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός και υφυπουργός Υγείας κύριοι Ξανθός και Πολάκης, ενώ το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Να σημειωθεί επίσης η παρουσία του προέδρου του ομίλου Κοπελούζου, κ. Δημητρίου Κοπελούζου.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνο- Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Δήμας, πρότεινε το Φόρουμ αυτό, με διευρυμένη μορφή, να πάρει τη μορφή θεσμού που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Έκθεσης.