Skip to main content

Η ενέργεια του ασήμαντου μπορεί να αλλάξει την πορεία

Αποδεικνύεται συχνά ότι ακόμη και το τελειότερο σχέδιο, μπορεί να ανατραπεί από μια και μόνο απρόβλεπτη ή συνειδητή ενέργεια.

Το προχθεσινό περιστατικό με τον μεμονωμένο που έριξε το ρολό στο γήπεδο, στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, του οποίου μια ενέργεια αλλάζει όλα τα δεδομένα ενός συνόλου, δεν είναι ένα απλό περιστατικό. Επιβάλλεται να ιδωθεί βαθύτερα, επειδή αποδεικνύει ότι ακόμη και το τελειότερο σχέδιο, μπορεί να ανατραπεί από μια και μόνο απρόβλεπτη ή συνειδητή ενέργεια.

Οι παλιοί έλεγαν ότι «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά», εννοώντας ότι στην ζωή μας κυριαρχεί το απρόβλεπτο. Αυτό σημαίνει, ότι ο οιοσδήποτε που σχεδιάζει οφείλει να προβλέπει όλα τα πιθανά που μπορούν να συμβούν εκτός σχεδίου και να έχει έτοιμες τις λύσεις προς αντιμετώπισή τους.

Να υπενθυμίσω, την δύναμη την οποία έχει ο "ένας", ο ασήμαντος ίσως, τον οποίον δεν υπολογίζουν οι πολλοί και ισχυροί, ο οποίος μπορεί να αλλάξει την πορεία. Αυτό το είχε διατυπώσει ευστόχως ο Ευβουλίδης, διαπιστώνοντας ότι «ένας κόκκος σίτου ανατρέπει λέμβον». Σήμερα, αυτήν την ρήση την παραλλάξαμε, αλλά με το ίδιο νόημα, σε σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Όσο και εάν εκ πρώτης όψεως φαίνεται αδύνατο, ένας κόκκος σταριού να μπορεί να ανατρέψει μια λέμβο, εν τούτοις συμβαίνει. Όταν γεμίσει με σιτάρι η λέμβος μέχρι σημείου που το βάρος να την ημιβυθίζει, ένας μόνον κόκκος ακόμη την βυθίζει οριστικά, όπως και η επί πλέον σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι.

Εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, από το πουθενά, ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσκεκλημένος στην Ελλάδα από τον Γιώργο Παπανδρέου, ως σύμβουλός του, όταν σχημάτισε κυβέρνηση. Έγινε γνωστός μετά την απομάκρυνσή του από την θέση συμβούλου -ελέγετο τότε πως υπήρξε διαφωνία με άλλον εκλεκτό σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου- με υπερπροβολή από τα Μέσα επικοινωνίας, ως γκουρού επί των παιγνίων.

Επί έξι μήνες το 2015, μόνος του χωρίς συμβούλους και αρνούμενος παραινέσεις, έπειθε τον αγνοούντα πρωθυπουργό, ότι ακολουθεί τον σωστό δρόμο για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος. Παρά τις εξ αρχής αρνητικές εξελίξεις, αφέθηκε να καθορίσει μόνος του το μέλλον ενός λαού, αλλά και των μετέπειτα γενεών. Πλήθος ειδικών, με παρεμβάσεις τους, εξηγούσαν ότι οδηγούμαστε στον γκρεμό, αλλ’ αυτός αγέρωχος. Πού κατέληξε η ιστορία, είναι γνωστό. Ένας Βαρουφάκης, που ήθελε από μικρός να εντυπωσιάσει ως αντισυμβατικός -με καριέρα όμως στις ΗΠΑ- και έγραφε το όνομά του με ένα "ν". Αυτό το "ν", μας φόρτωσε 100, ή κατ’ άλλους 200 δισεκατομμύρια.

Η Μιμή Παπανδρέου, χωρίς καμιά θεσμική ιδιότητα, συμφώνως προς τα όσα έγραψε ο Χόλμπρουκ στο βιβλίο του, έπεισε τον ασθενούντα και ανήμπορο Ανδρέα Παπανδρέου, και παρά την αντίθεση του Παπούλια -απόντος όπως σχεδίασε ο Χόλμπρουκ-, να υπογράψει την κατάπτυστη Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια, για να παραδώσουμε σήμερα την αξιοπρέπειά μας. Την Μιμή Παπανδρέου, θα έπρεπε να την ευγνωμονούν οι Σλάβοι των Σκοπίων.

Υπάρχει και η περίπτωση, όπου ο "ένας" δεν έγραψε ιστορία, ενώ θα μπορούσε, επειδή δεν το επέτρεψαν οι συνθήκες. Μιλώ για το κυβερνήτη του υποβρυχίου, που είχε στο στόχαστρό του τον τουρκικό στόλο, το 1974, κι ενώ περίμενε από στιγμή σε στιγμή την διαταγή για πυροδότηση, διετάχθη να σταματήσει κάθε ενέργεια. Δεν μπορούσε να γνωρίζει αν υπήρξε προδοσία ή ανακωχή. Όταν πληροφορήθηκε ότι ήταν το πρώτο, άσπρισαν τα μαλλιά του σε μια μέρα, και ο Γιάννης Λάτσης τον έστειλε στη Σαουδική Αραβία, ως σύμβουλο του ναυτικού της, για να ηρεμήσει η ψυχή του μακριά από το νοσηρό πολιτικό κλίμα της Ελλάδας.

Τα ανωτέρω, καταδεικνύουν ότι τα σχέδια των επιβουλέων κατά της Ελλάδος μπορούν να ανατραπούν. Πολύ περισσότερο, όταν δεν θα αναμένουν οι αρμόδιοι το απρόβλεπτο περιστατικό, ή τον τυχαίο άνθρωπο για να επιφέρει ρωγμή στο σύστημα, αλλά να σχεδιάσουν να το επιτύχουν με μεθοδικότητα. Μπορούν, αν έχουν κίνητρο το συμφέρον του λαού, και όχι την διατήρηση στην εξουσία έναντι βλαβερών για την Πατρίδα ανταλλαγμάτων