Skip to main content

Η ενέργεια στο επίκεντρο Τουρκίας και Ελβετίας

Συμφωνία για θέματα ενέργειας υπέγραψαν χθες στην Κωνσταντινούπολη Ελβετία και Τουρκία, στο περιθώριο του ελβετο-τουρκικού οικονομικού φόρουμ και της διεθνούς έκθεσης.
Συμφωνία για θέματα ενέργειας υπέγραψαν χθες στην Κωνσταντινούπολη Ελβετία και Τουρκία, στο περιθώριο του ελβετο-τουρκικού οικονομικού φόρουμ και της διεθνούς έκθεσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Renex 09, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ελβετός Υπουργός Ενέργειας, Moritz Leuenberger, υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του, Taner Yildiz, συμφωνία με την οποία οι δύο χώρες επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενότερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, στην κατασκευή και επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου στην Τουρκία καθώς και στη διανομή ηλεκτρισμού σε αυτήν την χώρα.

Η συμφωνία καλύπτει, επίσης, τη διέλευση του φυσικού αερίου, επιστημονικές ανταλλαγές καθώς και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Στην ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ, ο κ. Leuenberger επεσήμανε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας αποτελούν δύο απαραίτητα στοιχεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, για έναν βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό, για την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Υπογράμμισε, επίσης, την ταύτιση απόψεων μεταξύ της Ελβετίας και της Τουρκίας, αφού και οι δύο χώρες αποτελούν ενεργειακούς διαδρόμους για τους γείτονές τους.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Τουρκία αποτελεί διάδρομο για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολής, ενώ η Ελβετία αποτελεί διάδρομο για τη διέλευση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Τονίζεται δε πως η ένταξη στην εσωτερική ενεργειακή αγορά της ΕΕ και το σταθερό νομικό πλαίσιο για το διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ