Skip to main content

Τσακαλώτος - Βίτσας: Η ΕΛΒΟ δεν κλείνει ούτε πωλείται κομμάτι-κομμάτι

Το μήνυμα των συναρμόδιων υπουργών για την επόμενη μέρα της βιομηχανίας κατά τη συνάντησή τους με τους εργαζόνενους της ΕΛΒΟ στην Αθήνα.

Η ΕΛΒΟ δεν θα κλείσει, ούτε θα τεμαχιστεί για να πουληθεί κομμάτι – κομμάτι, διαβεβαίωσαν τους εργαζομένους της εταιρείας ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριοι Τσακαλώτος και Βίτσας, σε συνάντηση που είχαν σήμερα μαζί τους στην Αθήνα και η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Μέσω του εκκαθαριστή, θα επιδιωχθεί στο επόμενο δίμηνο να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής, με τη διαφορά ότι στην Εταιρεία θα παραμείνει το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 20%, δηλαδή δεν θα μεταβιβάσει το σύνολο της συμμετοχής του. Αυτό το ποσοστό θα ελέγχεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Και αυτή την φορά, οι όροι για τους ιδιώτες που τυχόν θα ενδιαφερθούν για την ΕΛΒΟ, θα είναι οι ίδιοι που τέθηκαν ως προϋποθέσεις στους δύο διαγωνισμούς που κηρύχθηκαν άγονοι.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι η ΕΛΒΟ δεν θα κλείσει καθώς επεξεργάζονται άλλο σχέδιο για την επιβίωση της αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο όμως δεν αποκάλυψαν.

Στο ενδιάμεσο διάστημα και μέχρι να καταλήξει κάποιο από τα παραπάνω σχέδια, θα βγούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις προγράμματα για να καλυφθούν ανάγκες των οχημάτων σε ανταλλακτικά, ενώ έχει ήδη γίνει συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου προκειμένου η ΕΛΒΟ να ολοκληρώσει την ανάθεση για την κατασκευή φορτηγών, των 12 που δεν παρέδωσε, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία είχε περιέλθει.