Skip to main content

Ερευνητικό έργο της αεροπορίας των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Εγκαίνια για το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης Προηγμένων Υλικών στη Θεσσαλονίκη, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία ΑΠΘ και πανεπιστημίου TEXAS Α&Μ.

Με την ανακοίνωση της ανάθεσης ενός ερευνητικού προγράμματος από την Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών σε Έλληνες και Αμερικανούς Επιστήμονες, εγκαινιάσθηκε το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης Προηγμένων Υλικών, που δημιουργήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το πανεπιστήριο του TEXAS Α&Μ.

Tα σημερινά εγκαίνια αποτελούν την εξέλιξη μίας συνεργασίας σε εκπαιδευτικό αλλά και ερευνητικό πλέον επίπεδο, που ωρίμασε στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών.

Όπως είπε ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του Πολυτεχνείου κ. Μ. Weichold, το TEXAS A&M, ένα από τα δέκα καλύτερα Πολυτεχνεία των ΗΠΑ, εντάσσει τη συνεργασία με το ΑΠΘ, μέσω του Κέντρου, στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του διεθνώς, επιλογή που αποδόθηκε στη χαρακτηριστική φράση «we want to go from great to global».

Στον πυρήνα όλης αυτής της προσπάθειας βρίσκονται δύο Έλληνες ακαδημαϊκοί, ο αναπλ. καθηγητής του ΑΠΘ στο Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας κ. Ν. Μιχαηλίδης και ο απόφοιτος του ΑΠΘ, μηχανικός και καθηγητής στο TEXAS A&M κ. Δ. Λαγούδας.

Η συνεργασία των δύο πανεπιστημίων κτίσθηκε σταδιακά, με την υπογραφή μνημονίων, την ανταλλαγή φοιτητών, την διοργάνωση θερινών σχολείων, κοινές επιστημονικές δημοσιεύσεις και πλέον ανάληψη εφαρμοσμένων ερευνητικών προγραμμάτων πάνω σε προηγμένα υλικά.

Όπως τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, το Κέντρο, το οποίο χρηματοδοτείται για τη λειτουργία από το TEXAS A&M, έχει ήδη οργανώσει γραφεία στη Θεσσαλονίκη (σ.σ στο «Βalcan Center») και στους επόμενους μήνες οργανώνεται και το Εργαστήριο Προηγμένων Υλικών το οποίο θα υποστηρίζεται από τρεις καθηγητές και πέντε μεταδιδακτορικούς και προδιδακτορικούς ερευνητές.

Το Κέντρο, όπως τονίσθηκε επανειλημμένως, θα εργασθεί στην εφαρμοσμένη έρευνα, με στόχο τις ιδιότητες προηγμένων υλικών για την βιομηχανία, είτε αυτή έχει να κάνει με την αεροναυπηγική, είτε με τις κατασκευές, είτε με την αυτοκινητοβιομηχανία, είτε με την ιατρική τεχνολογία και υλικά. Έτσι, ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα κράμματα μνήμης σχήματος.... που για παράδειγμα δίνουν γυαλιά που λυγίζουν αλλά δεν σπάζουν, stents που «ανοίγουν» στις στεφανιαίες αρτηρίες, αλλά και πολυλειτουργικά υλικά που απορροφούν ήχους, ενέργεια όπως στις προσκρούσεις οχημάτων, καθώς επίσης σύνθετα υλικά από μέταλλα και πολυμερή ή και κεραμικά.

Όσο για το διετές ερευνητικό πρόγραμμα που θα εκπονήσει το Κέντρο για την αεροπορία των ΗΠΑ, αυτό αφορά την διάβρωση των υλικών και χρηματοδοτείται μέσω ενός fund, του AFOSR.

Την σημασία της συνεργασίας με το TEXAS A&M τόνισαν τόσο ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Π. Μήτκας, όσο και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής καθ. Κ. Κατσάμπαλος, καθώς το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο αλλά και ειδικότερα το Πολυτεχνείο είναι ένα πολύ ισχυρό ίδρυμα εκπαιδευτικά αλλά και ερευνητικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το όλο σύστημα του Πανεπιστημίου TEXAS A&M έχει ετήσια χρηματοδότηση 3,3 δισ δολαρίων ενώ με στοιχεία 2015, το χρόνο δαπανούνται 208 εκατ δολάρια για έρευνα μόνο στο Κέντρο του Πολυτεχνείου το οποίο εκτελεί χιλιάδες projects για την βιομηχανία.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μήτκας, υπογράμμισε ότι το ΑΠΘ υποστηρίζει τα διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα και τις συνεργασίας σε ελληνικό όπως και σε διεθνές επίπεδο, παρά την τεράστια απόσταση που το χωρίζει σε όρους χρηματικούς και άλλων πόρων, από τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η σύγκριση που έκανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, με βάση τα στοιχεία, είναι απογοητευτική για την ελληνική πραγματικότητα. Συγκρίνοντας το ΑΠΘ, με το TEXAS A&M, διαπιστώνεται ότι το εν λόγω αμερικανικό πανεπιστήμιο δαπανά ανά έτος 25.000 ανά φοιτητή, όταν το ΑΠΘ μπορεί να δαπανήσει 2.500 ευρώ. Στο TEXAS A&M αναλογούν 4 φοιτητές σε έναν διδάσκοντα ενώ στο ΑΠΘ, ένας διδάσκων αναλαμβάνει 17 φοιτητές.

Την εκδήλωση καλωσόρισε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ. Αγγελίδης καθώς και η πρωτοβουλία αυτή, της δημιουργίας του Κέντρου, εντάσσεται ουσιαστικά σε αυτό που επιδιώκεται για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή να γίνει ένας προορισμός φιλικός για την καινοτομία.

Την δημιουργία του Κέντρου χαιρέτισε η υφυπ. Εσωτερικών κ. Κόλλια - Τσαρουχά, ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Δ. Μάρδας, η αναπλ ΓΓ ΔΟΣ του υπουργείου Εξωτερικών κ. Τεκτονίδου και ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του ΟΚThess κ. Σ. Μπενσασσών, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Λουφάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ κ. Ν. Ευθυμιάδης, ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ. Καγγελίδης.