Skip to main content

Η ελληνική πρόταση για να βγει το «λίπος» σε... πλειστηριασμό

Τα δύο βασικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές παραμένουν τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί κατοικιών.

Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί κατοικιών εξακολουθούν να αποτελούν τα δύο βασικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Από την πλευρά των τελευταίων εκτιμάται ότι αν αρχίζουν «να βγαίνουν στο σφυρί» σπίτια, τότε «θα πάρει μπρος» η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Μόνο που η ελληνική πλευρά έχει καθολικά διαφορετική άποψη επί του θέματος, εκτιμώντας ότι σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι πάμε σε ένα απίστευτο χτύπημα, κάτω από τη ζώνη, για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Αυτό ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβοσκις, χωρίς βεβαίως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, καθώς το θέμα τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς υποστηρίζει ότι θα πρέπει μεν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί – αν πρέπει οπωσδήποτε κάτι τέτοιο να γίνει – από εκείνους οι οποίοι έχουν δεύτερη και τρίτη κατοικία και εκεί να σταματήσει, σε αυτή τη φάση η διαδικασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα βγει σε πλειστηριασμό το "λίπος" και μετά ...βλέπουμε.

Το πρόβλημα είναι ότι οι δανειστές στην παρούσα φάση δεν συμφωνούν με αυτή την προοπτική και κάπου εκεί έχει "κολλήσει" το όλο θέμα.