Skip to main content

Οι Έλληνες οι πιο δυσαρεστημένοι σε δυτική και ανατολική Ευρώπη

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 92% των Ελλήνων έχει επηρεαστεί από την κρίση, ενώ το 76% των νοικοκυριών υπέστη μείωση των εισοδημάτων του.

Η οικονομική κρίση κατέστησε τον ελληνικό λαό τον λιγότερο χαρούμενο όχι μόνο μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης αλλά και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το 92% των Ελλήνων έχει επηρεαστεί από την κρίση, ενώ το 76% των νοικοκυριών υπέστη μείωση των εισοδημάτων του, λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, μόνο το 10% δηλώνει ικανοποιημένο με την οικονομική του κατάσταση και μόλις το 24% ικανοποιημένο με τη συνολική του ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 72% στη Γερμανία, στο 42% στην Ιταλία και στο 48% στις πρώην σοβιετικές χώρες.

Στο ίδιο πλαίσιο, μόλις το 2% των νοικοκυριών εκτιμά ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσής του την προηγούμενη τετραετία. «Παρά την πρόσφατη πολιτική αλλαγή και την προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης, οι Έλληνες δεν “βλέπουν” με αισιοδοξία το μέλλον τους» αναφέρει στη συνέχεια, η έρευνα.  

Ενδεικτικά, μόλις το 16% των Ελλήνων αναμένει βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έναντι 35% στη Γερμανία, 23% στην Ιταλία και 48% στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Στα «τάρταρα» βρίσκεται και ο δείκτης αισιοδοξίας, καθώς μόνο το 24% εκτιμά ότι οι επόμενες γενεές Ελλήνων θα έχουν μία καλύτερη ζωή. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα.