Skip to main content

Η Ελλάδα ξυπνητήρι για την Ευρωζώνη

Μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με την τρόικα ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ για την παροχή της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεν
Μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με την τρόικα ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ για την παροχή της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, στο περιθώριο της παρουσίασης τηςετήσιας έκθεσης της τράπεζας για το 2009 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το από κοινού τριετές πρόγραμμα που θα εκπονηθεί θα χτυπήσει τα ελληνικά προβλήματα στη ρίζα τους.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ βλέπει θετικά τα δημοσιονομικά μέτρα τηςκυβέρνησης, εκτιμώντας πως «θα αποδώσουν αν εφαρμοστούν κατά γράμμα καιεγκαίρως». Ωστόσο προέβλεψε πως οι δημοσιονομικές ανισορροπίες θασυνεχιστούν, αναπόφευκτα, για μεγάλο διάστημα και τα μέτρα αναμένεταινα αποδώσουν σε βάθος χρόνου. «Με τα τρέχοντα δεδομένα, αισθητήβελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασηςστην Ελλάδα θα αρχίσει να καταγράφεται κατά τη διετία 2011-2012»,δήλωσε.

Ανέφερε, δε, ότι η συμβολή του ΔΝΤ στην παροχή βοήθειας προς τηνΕλλάδα είναι μια εφαρμόσιμη λύση και ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημανα καθοριστεί μια κοινή θέση για το πώς θα δοθεί η εν λόγω βοήθεια.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα «ξυπνητήρι» για ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς ήδη ανιχνεύονται βάσιμες ενδείξεις μετάδοσης της ελληνικής κρίσηςκαι σε άλλες χώρες. «Για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχυθεί το θεσμικόπλαίσιο επιτήρησης του χρηματοοικονομικού κλάδου», υπογράμμισε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο ερχόμενο διάστημα να υπάρξει η ανάγκη νέων απομειώσεωνσε χρηματοπιστωτικούς οίκους, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τηδημοσιονομική βιωσιμότητα των χωρών προκαλεί κινδύνους για το τραπεζικόσύστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη.

«Το πρόβλημα της δημοσιονομική απειθαρχίας δεν είναι ελληνικό, αλλά αφορά σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης», τόνισε υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «όλες τους θα πρέπει να διορθώσουν τα κακώς κείμενα εντός τωνχρονικών ορίων. Αυτό διότι, αν αγνοηθούν οι δημοσιονομικές ανωμαλίες,θα προκαλέσουν αναχώματα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Ακόμη προειδοποίησε ότι σε ορισμένεςπεριπτώσεις τα δημοσιονομικά προγράμματα των χωρών δεν είναι βασισμένασε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και αποτιμήσεις. «Βεβαίως, θεωρείται θετικό τογεγονός ότι οι χώρες έχουν επικεντρώσει ήδη την προσπάθειά τους στονπεριορισμό των κρατικών δαπανών», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο εκτίμησε πως βρίσκεται ακόμα σε φάση αναπροσαρμογής και απομόχλευσης, ενώ τόνισε πως η ελληνική κρίση δεν θα οδηγήσει σε νέα τραπεζική κρίση στην Ευρωζώνη. «Η ανάκαμψη του ρυθμού του ΑΕΠ θα επαρκέσει για να εξισορροπήσει τον τραπεζικό κλάδο».


«Εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων»

«Είναι σημαντικό το οικονομικό πρόγραμμα που εκπονείται αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές να εξειδικεύει τα εκτενή δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τα πρωταρχικά αίτια των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελλάδας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να βελτιωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

«Οι πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές παραμένουν και έχουν ενταθεί παρά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πλήρως τα ανακοινωθέντα μέτρα για το 2010 και τις δηλώσεις των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου και του Eurogroup στις 11 Απριλίου», υπογράμμισε.