Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Τι προβλέπουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί σε άμεσο χρόνο και με ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι του 2018 για την «καθαρή» έξοδο της χώρας στις αγορές.

Όλα δείχνουν ότι είναι πλέον θέμα μερικών 24ώρων η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Κάποιοι μάλιστα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τολμούν να προχωρήσουν και στη διατύπωση μιας πρόβλεψης: Μπορεί να γίνει ακόμα και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερα έως τα μέσα της επόμενης.

Στην πραγματικότητα, αυτό που θα γίνει δεν θα είναι μια «καθαρή» έξοδος της χώρας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων, αλλά μια ανταλλαγή 20 ομολογιακών εκδόσεων που λήγουν με πέντε νέες. Οι παλιές, που λήγουν, εκδόθηκαν κατά τη διαδικασία του PSI, το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποδοχή από τους κατόχους τους είναι διασφαλισμένη. Γι' αυτό και η κίνηση θα είναι πετυχημένη.

Το σχέδιο προβλέπει άλλες δύο εκδόσεις έως το καλοκαίρι του 2018. Αν στο μεταξύ, βεβαίως, δεν μεσολαβήσουν πρόωρες εκλογές (με πιθανότερη ημερομηνία τον Μάιο του 2018). Οι νέες εκδόσεις, δε, δεν αποκλείεται να είναι «καθαρές». Δηλαδή, η χώρα, σε αυτή την περίπτωση να βγει προς αναζήτηση φρέσκων κεφαλαίων και όχι για απλή αντικατάσταση παλαιών, όπως θα συμβεί τώρα.

Βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το τέλος της τρέχουσας αξιολόγησης. Αν ολοκληρωθεί άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, τότε η Ελλάδα μπορεί να βγει προς αναζήτηση νέων κεφαλαίων ακόμα και τον Απρίλιο. Και τότε, η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι επανέφερε τη χώρα σε μια κανονικότητα. Ακόμα και αν το ποσό που θα αναζητηθεί θα είναι μικρό, της τάξης των 3 ή το πολύ των 5 δις ευρώ.