Skip to main content

Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία

Δηλώσεις Τσίπρα και Παυλόπουλου μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. Θα υπάρξει επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ θα έχει εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος -ο οποίος αναμένεται να έχει και αυτός το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα της Τουρκίας- είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό με βάση τον θεσμικό του ρόλο.

Σε επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Παρασκευής διπλωματικοί σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε μήνυμα στήριξης της Αθήνας της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στην Τουρκία

Στο ίδιο πνεύμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωνε: «Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας».

Το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον διοικητή της ΕΥΠ και ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

«Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα ... οι επικοινωνίες είναι συνεχείς» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Επικοινωνία με Ν. Αναστασιάδη

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονταν στο Ουλάν Μπατόρ, στη Μογγολία, για την 11η Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης. Ο κ. Κοτζιάς αποχώρησε προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Επικοινωνία με Μητσοτάκη και Κουτσούμπα

Λίγο μετά τις 2:00, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα, είχε ζητήσει από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις. Επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.