Skip to main content

Η αναγνώριση του Κοσόβου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη Θράκη

De facto ήδη η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, η de jure αναγνώριση, όμως, θέλει περίσκεψη και ατράνταχτες εγγυήσεις.

Ας με συγχωρήσει ο υπουργός Ν. Κοτζιάς, αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ελλάδα δεν υφίσταται πιέσεις για την ταχύτατη επίλυση του ζητήματος με τα Σκόπια, την σύναψη συμφωνίας με την Αλβανία  και την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Εξαιρώ την περίπτωση της Κύπρου, για την περίπτωση της οποίας θα αναμένεται η έκβαση των τουρκικών εκλογών, για να καθοριστεί και η στάση της Δύσης ως προς το Κυπριακό.

Οι πιέσεις δεν είναι προφανώς καινούργιο φαινόμενο. Ανατρέχοντας στο αρχείο μου βρίσκω ανταποκρίσεις από τη Νέα Υόρκη να φέρουν τον επί Ομπάμα αντιπρόεδρο των Η.Π.Α, Τζο Μπάιντεν να πιέζει τον Γ. Παπανδρέου για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Η μέχρι τώρα επιφυλακτική στάση της Ελλάδας έχει τους λόγους της, φαίνεται όμως πως δεν θα πιέζεται να την αλλάξει, τη στιγμή που και η ίδια η Σερβία δείχνει να αλλάζει στάση. Και παλαιότερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντις, δήλωσε στον Ο.Η.Ε. ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσυφοπέδιο, προτρέποντας όμως τις άλλες χώρες να μη αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας:

«Σύντομα τα δύο μέρη πρόκειται να διαβουλευθούν από κοινού για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Οφείλουμε να είμαστε υπομονετικοί και να επιδιώξουμε τους τρόπους για να οικοδομήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη στις δύο πλευρές», είχε τονίσει ο Μπ. Τάντιτς, μιλώντας στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. Άρα, αναγνωρίζει την ύπαρξη "δύο πλευρών".

Τα ίδια λέγει και τώρα ο πρόεδρος Βούτσιτς, και από πλευράς του διαχέεται κάποια ανταλλαγή εδαφών, με τον σερβικό τομέα του Κοσσυφοπεδίου να επανέρχεται στην Σερβία, και μέρος της Κοιλάδας του Πρέσεβο να ενώνεται με το Κοσσυφοπέδιο, αν και υπάρχουν Αλβανοί του Πρέσεβο που προτιμούν ένωση με το Τετοβο των Σκοπίων. Θα πει λοιπόν κάποιος, αν φτάσει η Σερβία στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου [έστω, ως πλάσμα κράτους], εμείς πώς μπορούμε να την αρνηθούμε; Και όμως, μπορεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου να ενδιαφέρει άμεσα τη Σερβία, έμμεσα όμως επηρεάζει κι εμάς.

Αν δεχθούμε, ότι οποιαδήποτε περιοχή μιας χώρας μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί, επειδή το θέλει η πλειοψηφία της συγκεκριμένης περιοχής, τι θα συμβεί όταν δημιουργηθούν συνθήκες κατάλληλες και καταστούν πλειοψηφία οι μουσουλμάνοι στη Θράκη; Θα ζητήσουν αυτονομία, που οδηγεί σταδιακά σε ανεξαρτησία, με το επιχείρημα «εσείς είστε αυτοί που το δεχθήκατε στο Κόσοβο, γιατί σε μας το αρνείστε»;

Τι θα πούμε τότε; Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ισπανία, η Κύπρος, η Ρωσία, η Σλοβακία και η Ρουμανία, που δεν αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο. Θυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Η.Ε., σε τρεις-τέσσερις δεκαετίες οι Έλληνες θα ήμαστε μειοψηφία -όχι μόνο στη Θράκη, σε όλη τη χώρα-, λόγω της μεγάλης υπογεννητικότητας και της υπεργεννητικότητας των μεταναστών με ελληνική υπηκοότητα.

Έχουμε υπογράψει μύριες όσες Συμφωνίες για το "αμετάβλητο των συνόρων" (από το 1972 στο Ελσίνκι), όμως οι ίδιοι αθετήσαμε την υπογραφή μας, αναγνωρίζοντας τα νέα κράτη της Βαλκανικής. De facto ήδη αναγνωρίσαμε το Κοσσυφοπέδιο, αφού θεωρούμε έγκυρα τα διαβατήριά του και συζητούμε μαζί του σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Η de jure αναγνώριση όμως, θέλει περίσκεψη και ατράνταχτες εγγυήσεις. Το διακηρυσσόμενο ότι "η περίπτωση του Κοσόβου" δεν δημιουργεί προηγούμενο, προφανώς δεν είναι αρκετό, γνωστής ούσης της περιφρόνησης των ισχυρών στις διακηρύξεις. Άλλωστε, η Ρωσία που δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, ενέταξε στην επικράτειά της την Κριμαία, που αποτελεί όμοια περίπτωση. Και υπάρχουν ήδη τρία πλάσματα κράτους σε αναμονή: Υπερδνειστερία, αποσπασθείσα από την Μολδαβία, και Ν. Οσετία και Αμπχαζία, αποσπασθείσες από τη Γεωργία.

Οι πιέσεις επομένως -ο δυτικός Τύπος έγραψε ότι υφίσταται πιέσεις η Ελλάδα, κι ας το διαψεύδει ο υπουργός, ο οποίος άνευ λόγου επισκέφθηκε την Πρίστινα αναγνωριζοντάς την έμμεσα- θα πρέπει να βρουν τείχος αντίστασης, για να μη συναντήσουμε όμοια περίπτωση στην Θράκη.

*Φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση (Ιούλιος 2015), στην Πρίστινα, του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον νυν πρόεδρο του Κοσόβου και τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι.