Skip to main content

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει»

Κατηγορηματικά διέψευσε για μια ακόμη φορά τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ ανακοίνωσε και τη διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 1%.
Κατηγορηματικά διέψευσε για μια ακόμη φορά τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Λισαβόνα, ενώ ανακοίνωσε και τη διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας», εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, επεσήμανε την ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης των εξελίξεων στις τιμές, συμπληρώνοντας ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι «ισορροπημένες» σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε κατάλληλο το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων (1%) και τόνισε πως η οικονομία ανέκαμψε την άνοιξη, αν και η αβεβαιότητα όσον αφορά στις προοπτικές παραμένει.

Σχετικά με την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έθεσαν θέμα αγοράς κρατικών ομολόγων, τόνισε ότι δεν συζητήθηκε το εν λόγω ενδεχόμενο.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της σωστής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και συνέστησε στις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.