Skip to main content

«Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει», τονίζει ο Παμπούκης

Την πεποίθησή του ότι η χώρα μας δε θα πτωχεύσει και δε θα βγει από την Ευρωζώνη, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας σε οικονομικό και επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα Intern
Την πεποίθησή του ότι η χώρα μας δε θα πτωχεύσει και δε θα βγει από την Ευρωζώνη, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, μιλώντας στο οικονομικό και επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνει ηεφημερίδα International Heralnd Tribune με θέμα «Η Ελλάδα στοσταυροδρόμι. Μπορεί η ανασυγκρότηση να φέρει ανταγωνιστικότητα και νέεςεπενδύσεις»;

Επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα περνά μια μεγάλη κρίση, η οποία δημιουργεί δικαιολογημένα φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες, ο κ. Παμπούκης υπογράμμισε ότι «όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι στο πλευρό μας, για να προσθέσει ότι όλοι ζούμε σε μία κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η λύση στο πρόβλημα κατ΄αρχήν περνά από εμάς. Εμείς θα τα καταφέρουμε, εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ο κ. Παμπούκης τόνισε πως η κρίση αυτή αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για βήματα προς τα εμπρός, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη: Για αλλαγές προς τα εμπρός οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα λάβει τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για την Ελλάδα το μεγάλο στοίχημα είναι η διαμόρφωση ενός νέου εθνικού συστήματος ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης και ιδιαίτερα σε τομείς που έχει μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως:

- Η πράξη ανάπτυξη

- Ο τουρισμός

- Η ναυτιλία

- Η τεράστια ελληνική επιστημονική κοινότητα που αποτελεί την εθνική εμπροσθοφυλακή.

Πρέπει να πιστέψουμε ότι η κρίση είναι ευκαιρία για αλλαγές, για μία Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Πρέπει να δαμάσουμε την γραφειοκρατία, χωρίς εντούτοις να καταλύσουμε το Κράτος, είπε και υπογράμμισε ότι η ανταγωνιστικότητα και η διαφάνεια αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι τα προβλήματα παθογένειας και ιδιαίτερα η πολυνομία και η γραφειοκρατία που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έχουν προκαλέσει όχι μόνο κακή οργάνωση και αναποτελεσματικότητα στο κράτος, αλλά και συνθήκες αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η πάταξη της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για την κυβέρνηση, αφού χωρίς την πάταξή τους δεν μπορεί να προωθήσεις την ανταγωνιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για θέσπιση καθαρών νόμων και αποτελεσματική τήρησή τους, νόμων που θα στηρίζουν την οργάνωση του κράτους, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσουν και μία πολιτισμική πρόκληση για την ελληνική κοινωνία.

Η κοινωνία μας, είπε, χρειάζεται ριζοσπαστικές αλλαγές, η πάταξη μιας σειράς προβλημάτων όπως η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια, αλλά θα υπάρξει μεγάλο εθνικό κέρδος. «Αυτή η κυβέρνηση δε λέει «θα κάνει», αλλά μπορεί να λέει «ό,τι έκανε», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, επισημαίνοντας μία σειρά νομοσχεδίων, όπως αυτό που αφορά στη Δικαιοσύνη, που διαμορφώνουν μία νέα συνείδηση για τις σχέσεις κράτους και πολίτη.

Συνεχίζοντας ο κ. Παμπούκης υπογράμμισε ότι η διαφάνεια αποτελεί υπαρξιακό θέμα για την κυβέρνηση και για αυτήν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει μία μεγάλη μάχη. Ωστόσο, παρατήρησε ότι για να τα αλλάξουμε όλα αυτά χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και αλλαγή νοοτροπιών.