Skip to main content

Η Ελλάδα χρειάζεται 40-50 Θερμοκοιτίδες καινοτόμων επιχειρήσεων

Τεράστιο έλλειμα στην υποστήριξη της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Ελπιδοφόρο το ξεκίνημα της Θερμοκοιτίδας του CERN.

Από σήμερα ανοίγει τις πόρτες της, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, η Θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων του CERN, του μεγαλύτερου κέντρου πυρηνικών ερευνών στο κόσμο, το οποίο πλέον απευθύνει πρόσκληση στους νέους επιστήμονες, που θέλουν να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες και τις πατέντες του, για να μπούνε στο κόσμο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Για την Ελλάδα, που έχει μόλις πέντε Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων - των λεγόμενων start ups- όταν με βάση τον αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χρειάζεται ακόμη 40-50, η λειτουργία του CERN BIC(Βusiness Incubator Center), με παροχές και υπηρεσίες Θερμοκοιτίδας διεθνών στάνταρ, έρχεται σαν βροχή σε διψασμένη γη.

Σήμερα, που έγινε η έναρξη της λειτουργίας του CERN BIC, σε ειδική εκδήλωση με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr, είναι μία εξαιρετική ημέρα για την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκη, για την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, καθώς μάλιστα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μεγάλου cluster, μιας μεγάλης διαπεριφερειακής δικτύωσης σε Μακεδονία και Θράκη, πιθανώς με τη συμπερίληψη και της Ηπείρου, στους κλάδους της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών ( ΙCT) , αξιοποιώντας κονδύλια και του εγκεκριμένου περιφερειακού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020.

Το 50% των νέων μηχανικών φεύγουν στο εξωτερικό

Η βόρεια Ελλάδα, η χώρα μας γενικότερα έχει απόλυτη ανάγκη τέτοιων πρωτοβουλιών καθώς, όπως ενδεικτικά ανέφερε ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Περικλής Μήτκας, σχεδόν το 50% των μηχανικών, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, μόλις πάρουν το πτυχίο τους φεύγουν για το εξωτερικό.

Σε αυτή τη συνεργασία με το CERN, η Τεχνόπολη γίνεται ο καταλύτης για να διαχυθούν οι νέες τεχνολογίες και να υποστηριχθεί η νέα επιχειρηματικότητα, όπως είπε ο πρόεδρος της Τάσος Τζήκας, προσθέτοντας ότι ήδη έχει εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από νέους επιστήμονες για τη δημιουργία start ups, στο πλαίσιο του CERN BIC.

To λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος δήλωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία - έχοντας στα χέρια και τη σχετική μελέτη που εκπόνησε η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης- για τη δημιουργία μίας κοινής στρατηγικής και ενός άξονα και την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στις νέες τεχνολογίες. "Στόχος μας είναι", πρόσθεσε, "στη Κεντρική Μακεδονία να δημιουργηθεί ένας πόλος καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, για όλη την Ελλάδα".

Η εκδήλωση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και τη συνεργασία του CERN με τη Τεχνόπολη χαιρέτισε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο γενικός διευθυντής του Κέντρου, Ρόλφ Χόγιερ, ενώ παρών ήταν ο διευθυντής του Τομέα Μεταφοράς Τεχνολογίας Τζιοβάνι Ανιέλι, που αναφέρθηκε στις δράσεις του CERN για την ενίσχυση των καινοτόμων ιδεών, νέων επιστημόνων και επίδοξων επιχειρηματιών. Το CERN, μέσω τoυ BIC, έρχεται να βοηθήσει και στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων υφισταμένων εταιρειών, ενώ οι εταιρείες που θα ενταχθούν στη Θερμοκοιτίδα της Θεσσαλονικης, μπορούν να επιδιώξουν συνεργασίες με εταιρείες των άλλων BIC του CERN.

Τι θα προσφέρει η Θερμοκοιτίδα του CERN

Nα σημειωθεί ότι το BIC της Τεχνόπολης, είναι η ελληνική Θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων που προστίθεται σε αυτές που λειτουργούν σε Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αυστρία και Γαλλία, ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί ακόμη μία στη Φινλανδία.

Στο τι θα προσφέρει η Θερμοκοιτίδα του CERN αναφέρθηκε τόσο ο σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας του Κέντρου, Νίκος Ζιώγας, όπως και ο διευθυντής της Τεχνόπολης, Γιώργος Ασημόπουλος.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία της οποίας το αίτημα θα εγκρίνεται, θα φιλοξενείται για δύο χρόνια και θα λαμβάνει χρηματοδότηση έως 30.000 ευρώ. Θα έχει πρόσβαση στους ειδικούς του CERN και υποστήριξη 40 ωρών. Θα μπορεί να κάνει χρήση των πατεντών του CERN για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και θα μπορεί να συνεργάζεται, με εταιρείες άλλων BIC.

Σήμερα άνοιξε η περίοδος πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα παραμείνει ανοικτή για τέσσερα χρόνια. Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο και οι προτάσεις θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο. Το CERN BIC της Τεχνόπολης, απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα και για το σκοπό αυτό θα γίνουν παρουσιάσεις και σε άλλες πόλεις.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία μελέτης της Τεχνόπολης, σχετικά με τις Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ασημακόπουλος.

Η Ελλάδα χρειάζεται 40-50 Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων

Στην Ελλάδα υπάρχουν, βάσει κοινοτικών στοιχείων, 5 Θερμοκοιτίδες και, βάσει ελληνικών, υπάρχουν 8! Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους της χώρας και του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα αναλογεί μία Θερμοκοιτίδα σε περίπου 150.000 μμε, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι μία Θερμοκοιτίδα σε 14.000 μμε. Η χώρα μας, για να υποστηριχτεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, χρειάζεται ακόμη 40-50 Θερμοκοιτίδες.

Στο πλαίσιο της μελέτης της Τεχνόπολης, προτείνεται η αξιοποίηση των πολλών άδειων δημοσίων κτηρίων που υπάρχουν(μετά τον "Καλλικράτη" και την ενοποίηση υπηρεσιών) για τη στέγαση Θερμοκοιτίδων, με την παράλληλη αξιοποίηση κονδυλίων του ΣΕΣ 2014-2020.

Η πρόταση προβλέπει:


- Tην εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος προ- θερμοκοίτισης, με κυλιόμενα τρίμηνα προγράμματα σε διαφορετικές πόλεις.

- Τη δημιουργία δικτύου Θερμοκοιτίδων αρχικά σε 2-3 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη καθεμία να φιλοξενεί ως 15 επιχειρήσεις

- Τη δημιουργία ενός fund νέων τεχνολογιών, ενός περιφερειακού Ταμείου για τις νέες τεχνολογίες

- Πρόγραμμα προώθησης των καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω ενός ετήσιου θεσμού παρουσίασης σε δυνητικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το CERN και το ερευνητικό του έργο όπως και τις λοιπές του δράσεις, παρουσίασε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο καθηγητής Φυσικής στο Μετσόβιο και συντονιστής των ελληνικών ερευνητικών μονάδων στο CERN, Eυάγγελος Γαζής.