Skip to main content

Η Ελλάδα χάνει το τρένο του QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν προλαβαίνει πλέον το χρονικό όριο του Μαρτίου για να ενταχθεί στο πρόγραμμα χαλάρωσης (QE) της EKT.

Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν προλαβαίνει πλέον το χρονικό όριο του Μαρτίου για να ενταχθεί στο πρόγραμμα χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Για την ακρίβεια, έτσι όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το τοπίο, αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η χώρα μας ενδεχομένως να προλάβει «κάτι» από QE προς το τέλος του προγράμματος.

Η εξέλιξη αυτή, εννοείται ότι θα έχει έναν θετικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, όμως θα είναι πολύ μικρός και σε κάθε περίπτωση δεν θα δώσει το σήμα της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Ηδη, αυτή τη στιγμή, το δεκαετές ομολόγο φλερτάρει με τα επίπεδα του 8,50%, όταν είχε πέσει οριακά κάτω και από το 7%, πριν από τις Γιορτές, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που σημειώνεται στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Πόσο μπορεί να διορθώσει πλέον από το 8,50% όπου βρίσκεται σήμερα; Ελάχιστα, είναι η απάντηση που δίνεται από τους dealers στην αγορά χρήματος. Συνεπώς, το πρόβλημα της επιστροφή της Ελλάδας στις ελεύθερες αγορές θα παραμείνει άλυτο, ακόμα και αν προλάβουμε το QE έστω και για λίγο. Σημειολογικά, θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση, αλλά, όπως όλα δείχνουν, πέραν τούτου ουδέν.