Skip to main content

Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το μεγάλο στοίχημα του QE

Όλοι συμφωνούν ότι η χώρα έχασε πολύτιμο χρόνο στην κρισιμότερη δυνατή στιγμή. Ο φόβος πλέον είναι πως το QE για την Ελλάδα θα αποδειχθεί πολύ λίγο.

Θα προλάβει η Αθήνα να επωφεληθεί από το QE και σε ποιο βαθμό; Το συγκεκριμένο ερώτημα που μόνο θεωρητικό δεν είναι, επανέρχεται πλέον δριμύτερο, μετά την καθυστέρηση που σημειώνεται στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η απάντηση των περισσοτέρων αρμοδίων, αναφορικά με το θέμα, είναι ναι, αλλά σε μικρό βαθμό.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι η χώρα έχασε πολύτιμο χρόνο στην κρισιμότερη δυνατή στιγμή. Ο φόβος πλέον είναι πως το QE για την Ελλάδα θα αποδειχθεί πολύ λίγο, πολύ αργά. Κι όλα αυτά ενώ η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που το QE θα μπορούσε να επιφέρει, θα σήμαινε πως σχεδόν αυτομάτως θα μειωνόταν το κόστος δανεισμού τόσο για το δημόσιο όσο και για τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον για αυτές που έχουν θεωρητικά ακόμα πρόσβαση σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις και σίγουρα για τις ελληνικές τράπεζες. Υπό ιδανικές συνθήκες θα ξεκινούσε έναν ενάρετο κύκλο που θα ενίσχυε την συνολική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, όλα τώρα δείχνουν ότι το στοίχημα αν δεν κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρο, σίγουρα χάνει ένα μεγάλο κομμάτι από το όφελος που θα μπορούσε να διασφαλίσει σε όλους τους εν δυνάμει ευνοημένους. Κι όλα αυτά, για μια χώρα που έχει ανάγκη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη το συγκεκριμένο πρόγραμμα.