Skip to main content

Παγκόσμια «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στο brain drain με απώλειες σοκ

Σοκάρουν τα πολλά δισ. ευρώ που χάνει η Ελλάδα από τη φυγή του υψηλής μόρφωσης ανθρώπινου δυναμικού της στα χρόνια της κρίσης. Τι δείχνουν τα στοιχεία

To μεγαλύτερο brain drain, που καταγράφηκε παγκοσμίως την τελευταία πενταετία, ανήκει στην Ελλάδα, με 200.000 επιστήμονες και άτομα με εξειδικευμένη γνώση, να έχουν αναζητήσει καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Η απώλεια είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στο διάστημα από το 2008 έως και σήμερα, καθώς ο αριθμός αυτών που έχουν αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό υπολογίζεται μεταξύ 350.000 και 427.000 ατόμων.

Εάν η Ελλάδα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας μπορούσε να απασχολήσει αυτό το υψηλής μόρφωσης, ανταγωνιστικό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας της, θα πρόσθετε στο ΑΕΠ της 12,9 δισ. ευρώ, όση δηλαδή υπολογίζεται ότι είναι η αξία των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγουν αυτοί οι Έλληνες εκτός της χώρας μας, πολύ περισσότερα από τις ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών (7,2 δισ), αλουμινίου (1,3 δισ) κ.αλ.

Οι εκροές ανθρωπίνου κεφαλαίου έχουν αυξηθεί κατά 300% με την προ κρίσης περίοδο και ουσιαστικά σχεδόν οι μισοί Έλληνες από αυτούς που είναι σε ενεργή οικονομικά ηλικία, θέλουν να φύγουν εκτός χώρας, το 43% των ανέργων αλλά και το 49% των απασχολούμενων.

Στο φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, κ. Κωστής Καγγελίδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχειακό μέγαρο Θεσσαλονίκη με θέμα "Ανεργία νέων και Ευκαιρίες Απασχόλησης στην Πληροφορικής της Βόρειας Ελλάδας".

Ο κ. Καγγελίδης αναφέρθηκε στο TechThessaloniki, την πρωτοβουλία ΣΕΠΒΕ, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που σκοπό έχει να συναντήσει η βιομηχανία της Πληροφορικής τους νέους επιστήμονες.

Ωστόσο, τα στοιχεία των καταγραφών και των μελετών που παρουσίασε δείχνουν ότι θα είναι δύσκολο για τους νέους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων, να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών της Ευρώπης, εκεί όπου εκατοντάδες χιλιάδες νέων θέσεων εργασίας ανοίγουν για ειδικότητες στους κλάδους της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.

Ενδεικτικά και με βάση την ευρωπαϊκή μελέτη eSkills, η ζήτηση για συμβούλους ΤΠΕ στην Ευρώπη υπολογίζεται στις 517.100 θέσεις εργασίας, για developers λογισμικού στις 672.400 θέσεις, για αναλυτές συστημάτων στις 680.200 θέσεις, για προγραμματιστές εφαρμογών στις 592.100 θέσεις κλπ.

Στα περίπου 25 διαφορετικά επαγγέλματα - εξειδικεύσεις, στην ευρωπαϊκή βιομηχανία Πληροφορικής και Επικοινωνιών ( ΤΠΕ), οι ζητήσεις για την κάλυψη θέσεων εργασίας αριθμούνται σε εκατομμύρια, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη ή, αν φοβόμαστε να το πιστέψουμε, σε εκατοντάδες χιλιάδων.

Ο κ. Καγγελίδης έκανε τη διάκριση μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, πτυχίου και δεξιοτήτων, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ο νέος επιστήμονας που αναζητάει εργασία στον κλάδο της Πληροφορικής, σε έναν κλάδο όπου η ανεργία είναι μικρή και βαίνει μειούμενη.