Skip to main content

Η Ελβετία ακυρώνει συμφωνία με ΗΠΑ για φοροδιαφυγή

Η ελβετική βουλή απέρριψε σήμερα τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τις ΗΠΑ και η οποία προβλέπει την αποκάλυψη στις αμερικανικές αρχές των ονομάτων Αμερικανών πελατών της τράπεζας UBS, υπόπτων για φορ
Η ελβετική βουλή απέρριψε σήμερα τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τις ΗΠΑ και η οποία προβλέπει την αποκάλυψη στις αμερικανικές αρχές των ονομάτων Αμερικανών πελατών της τράπεζας UBS, υπόπτων για φοροδιαφυγή και έστειλε τη συμφωνία στο Συμβούλιο των Κρατών(Άνω Βουλή).

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου (Κάτω Βουλή) που επανέλαβαν τις συνομιλίες τους στις 08:00 τοπική ώρα, τις οποίες είχαν διακόψει το προηγούμενο βράδυ, καταψήφισαν τη συμφωνία με 104 ψήφους έναντι 76. Η συζήτηση στο Συμβούλιο των Κρατών μεταδόθηκε απευθείας από την ελβετική τηλεόραση.

Οι βουλευτές συνέδεσαν την έγκριση της συμφωνίας αυτής, η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο του 2009 από τη Βέρνη και την Ουάσιγκτον με τη διεξαγωγή προαιρετικού δημοψηφίσματος.

Λόγω των διαφωνιών των μελών του ελβετικού Κοινοβουλίου, θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο των Κρατών για την έγκριση της συμφωνίας.

Μια νέα απόρριψη της συμφωνίας θα έφερνε σε δύσκολη θέση τόσο τη Βέρνη όσο και τη UBS και θα απειλούσε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Για την UBS, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο επιζήμια, γιατί κινδυνεύει να αντιμετωπίσει εκ νέου αγωγές στις ΗΠΑ τη στιγμή που προσπαθεί να ανακάμψει από τις αστρονομικές απώλειες τις οποίες υπέστη με την οικονομική κρίση.