Skip to main content

Γιατί μπαίνει χαμηλά ο πήχης της συνάντησης Τσίπρα - Ολάντ

Το ελληνικό ζήτημα έχει πάψει να θεωρείται συστημικό για το Παρίσι, προ πολλού. Πού πρέπει να ποντάρει η ελληνική πλευρά.

Για τη συνάντηση των Τσίπρα και Ολάντ, σας είχαμε ενημερώσει ήδη από την στιγμή που είχε υποβληθεί το σχετικό αίτημα από την Αθήνα προς το Παρίσι, δηλαδή από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Τότε δεν είχε ανακοινωθεί τίποτα, αφού το ραντεβού δεν είχε κλειστεί. Μεσοβδόμαδα, ανακοινώθηκε (είναι για τις 17 Φεβρουαρίου) και μας επιβεβαίωσε, όμως, αυτό δεν συνιστά το γεγονός της συγκεκριμένης πληροφορίας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι άλλο και έχει να κάνει με το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης.

Κοινή είναι η αίσθηση, όσων βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις, ότι η ελληνική πλευρά, θα πρέπει να βάλει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών της, τουλάχιστον από αυτή την συνάντηση. Κι αυτό γιατί, όπως μαθαίνουμε από τη γαλλική πρωτεύουσα, το ελληνικό ζήτημα έχει πάψει να θεωρείται συστημικό για το Παρίσι, προ πολλού.

Η γαλλική προεδρία, ωστόσο, λένε οι ίδιες πηγές, θα (κάνει ότι) ασχολείται με το ελληνικό θέμα, για δύο λόγους: α) το μεταναστευτικό και κυρίως β) το γεγονός ότι οι Γάλλοι έχουν προεδρικές εκλογές το 2017. Κατά συνέπεια, ο Ολάντ δεν θέλει να πάει στις κάλπες παραδεχόμενος ότι απέτυχε με το ελληνικό ζήτημα, κι αυτό γιατί εκτιμά ότι θα του κοστίσει πολιτικά στην προσπάθεια επανεκλογής του.

Σ' αυτό ακριβώς το σημείο θα πρέπει να επενδύσει η ελληνική πλευρά, υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Γαλλία. Και δεν θα πρέπει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, καθώς δεν θα παρουσιασθούν πολλές ακόμα στο προσεχές μέλλον.